Två goda pizzor
för hemmabagaren
Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Två goda pizzor för hemmabagaren

En riktigt god hembakad pizza är värd sin tid. Vi lassar på med härliga grönsaker och smakrik tomatröra och får den ultimata hemmapizzan. Vi vågar till och med strunta i osten!

Publicerad 19 november 2010
inlinebild
Fem hela vitlöksklyftor ger olivpizzan extra sting. Foto: Stefan Wettainen

Pizza med paprika och oliver

En härlig grönsakspizza – utan tomatsås. Räcker till fyra.

  • 1 sats pizzadeg, se recept
  • 5 paprikor i blandade färger
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • 1 dl färskriven parmesan
  • 1 mozzarellaost
  • färsk oregano
  • 1 dl svarta oliver
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • nymalen svartpeppar

Rosta paprikorna i ugnen i 250 grader, snurra dem då och då så att de får färg runt om. Lägg dem i en plastpåse och knyt ihop. Låt vila 20 minuter.

Skala och hacka vitlöken. Lägg den på en bit dubbelt aluminiumfolie. Ringla över olivolja och strö på lite flingsalt. Rosta i ugnen tills det börjar dofta, men det får inte bli bränt.
Skala och kärna ur paprikorna och strimla köttet.
Tryck eller kavla ut degen på en smord plåt. Pensla pizzabotten med vitlöksoljan.

Strö på lite parmesan och lägg sedan på paprikaremsor i ett vackert mönster. Riv över mozzarella och strö på oregano, ­oliver, chiliflakes, salt, peppar och resten av parmesan­osten.

Grädda i 275 grader, 10-15 minuter. Dekorera med extra oregano.

Pizza med färska tomater och gröna blad

Man måste inte ha ost på pizza. Här en fräsch och smalare variant. Enklast tänkbara, men massor av smak och lik originalpizzan.

  • 1 sats pizzadeg, se recept
  • 800 g goda tomater, gärna blandade färger
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa socker
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ev färsk rucola

Skålla och skala tomaterna. Rensa bort kärnor och hacka fruktköttet grovt. Lägg tomathacket rinna av i durkslag. Blanda sedan med olivolja, rivna basilikablad, en nypa socker, salt och peppar. Låt stå och dra en stund.

Tryck eller kavla ut degen på en smord plåt. Bred på tomatröran. Grädda i 275 grader, cirka 10 minuter. Strö över extra basilika och/eller ruccolablad och servera genast.

Grunddeg för pizza

4 portioner

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl fingerljummet vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 nypa socker
  • 6 dl vetemjöl special
  • olivolja

Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt salt och socker och lite mjöl i taget.
Arbeta ihop till en smidig deg och knåda en bra stund. En bra deg för hemmapizza bör knådas länge, minst tio minuter för hand, fem i maskin.

Häll på
lite olivolja och vänd runt degen. Låt jäsa i minst 1 timme under fuktig handduk.

Använd
så het ugn som möjligt och se till att pizzan är ordentligt gräddad även på undersidan. Cirka 10-12 minuter är lagom.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här