Tuff vår på arbetsmarknaden
Snart vill folk sitta på uteserveringar, men det kommer att vara ett tufft jobbläge många månader framöver. Foto: Mickes Fotosida/Mostphotos
Fokus ARBETSLÖSHET

Tuff vår på arbetsmarknaden

Hotell, restauranger och andra delar av besöksnäringen har drabbats hårdast av pandemin, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Publicerad 2 mars 2021
Annika Sundén. Foto: Arbetsförmedlingen

Korttidspermitteringarna dämpade effekten ett tag, men tittar man på totalen är det hotell, restauranger och övrig besöksnäring som haft flest varsel och uppsägningar.

Det finns dessutom anställda som inte syns i den här statistiken, påpekar Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
– De timanställda är överrepresenterade inom hotell och restaurang, 40 procent går på timmar eller visstidsanställning. Många av dem förlorade jobbet direkt.
Arbetslösheten i stort kommer att stiga under första halvan av 2021, enligt Arbetsförmedlingens bedömning.

Det finns en osäkerhet kring hur branschen kommer att klara sig igenom det här.

– Hur det kommer att drabba branschen beror på smittspridningen och hur vaccinet fungerar. Ju längre tid krisen pågår, desto längre tid tar återhämtningen. Det finns en osäkerhet kring hur branschen kommer att klara sig igenom det här.

Sju av tio varslade sades upp

Av de 18 232 hotell- och restauranganställda som varslades om uppsägning mars–juni 2020 hade 71 procent också sagts upp sex månader senare.

Arbetslösheten ökar i alla grupper, men ungdomar och utlandsfödda som haft ingångsjobb inom branschen drabbas särskilt hårt. Svårast är det för dem som saknar gymnasieutbildning och för dem som var arbetslösa redan när pandemin slog till.

– Om man är ung och har tänkt utbilda sig är det ett bra tillfälle nu, råder Annika Sundén.
Hon tror att det kommer att bli hårdare konkurrens om branschjobb med lägre krav på utbildning och erfarenhet. Däremot tror hon att bristen på utbildad arbetskraft som fanns före pandemin, till exempel kockar, kommer att finnas kvar på längre sikt.