Trygghet i sorgen
Ombudsman Martin Collander får en kram av Sam Aun Ke på HRF:s kontor i Karlstad. Foto: Linn Malmén
Fokus FÖRSÄKRINGAR

Trygghet i sorgen

Försäkringspengar gör inte sorgen och saknaden efter sin älskade lättare att bära. Men man slipper oroa sig för ekonomin. Det vet HRF-medlemmen Sam Aun Ke.

Publicerad 4 mars 2020

En del berättelser är outsägligt sorgliga att berätta. Det här är en sådan. Trots att Sam Aun Ke är tacksam för all hjälp han fått av Hotell- och restaurangfacket. Trots att han är tacksam för den ekonomiska trygghet han inte visste att han hade och trots att han har antagits till en kockutbildning. För ingenting kan ändra på det faktum att Sam Aun har förlorat sin fru och deras två barn har förlorat sin mamma.

Det började med två knölar i ena bröstet.
Mariola opererades snabbt. Sedan följde en period med cellgifter. Det var förstås för tidigt att blåsa faran över. Det vet alla som upplevt cancer att det tar många år innan man friskförklaras. Men det såg ljust ut. De trodde att de hade upptäckt cancern i tid.

Det var ungefär då, våren 2018, som Sam Aun och hans fru Mariola kontaktade Hotell- och restaurangfacket i Karlstad. Det äkta paret, som också var kollegor, hade precis blivit uppsagda eftersom restaurangen skulle stängas. Ägaren hade inte betalat ut innestående lön, och efter upprepade försök att få ut pengarna vände sig Sam Aun och Mariola till facket.
– Det kom in som ett vanligt lönekravsärende. Det var som vilket ärende som helst, säger Martin Collander, ombudsman på HRF i Karlstad.

Sam Aun och Mariola hade träffats i hennes hemland Polen när Sam Aun som tjugoåring var där för att studera ekonomi. Jämsides med studierna jobbade han extra som kock. Det föll sig naturligt eftersom han hade jobbat med det i Kambodja, där han är född och uppvuxen.
De blev förälskade och gifte sig. Efter en tid växte familjen. De blev tre och sedan fyra personer.

Något jobb som ekonom blev det inte för Sam Aun. Han fortsatte på den inslagna banan som kock. En dag fick han ett erbjudande om ett jobb i Sverige.
– Jag fick kontakt med en restaurang­ägare på internet. Han frågade om jag ville jobba i Sverige. Jag sade okej.
Familjen bytte Polen mot Sverige. Först Sam Aun och sedan Mariola och barnen.

I flera år jobbade Sam Aun och Mariola sida vid sida på den asiatiska restaurangen i Karlstad. Han jobbade som kock och hon som restaurangbiträde. När den lades ner blev de uppsagda på grund av arbetsbrist.

Till deras andra möte med ombudsman Martin Collander på avdelningen i Karlstad dök Sam Aun upp utan Mariola. Hon hade blivit inlagd på sjukhus. Cancern hade kommit tillbaka. Aggressivt.
Sam Auns ögon tåras när han berättar. Att det var så orättvist att just Mariola blev sjuk. Hon som alltid tagit hand om sig. Tränade och åt nyttigt. Och som var så ung – bara 47 år.

När Martin Collander fick höra att Mariola var sjukskriven insåg han att hon sannolikt hade rätt till ersättning från diagnosförsäkringen som hon hade genom medlemskapet i HRF.
– Det var en slump att vi fick veta att hon var sjuk. Vi ställde rätt frågor.

Från att ha handlat om att få ut lönen som den tidigare arbetsgivaren var skyldig Sam Aun och Mariola växte deras ärende.
Flera försäkringar hakade i, både sådana som de hade genom medlemskapet i facket, men också de som fanns eftersom arbetsgivaren hade kollektivavtal.

Försäkringarna som hjälpte Sam

Medlemskap i facket och kollektivavtal hos arbets­givaren gjorde att flera försäkringar blev aktuella.
  • Avgångsbidrag, AGB. En kollektivavtalad försäkring. Den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan få avgångsbidrag, om man jobbar på företag med kollektiv­avtal och uppfyller vissa villkor. Sammanlagt fick Sam och Mariola 78 000 kronor.
  • Diagnosförsäkring. Gäller för vissa diagnoser, bland annat flera typer av cancer. Ingår i sjuk- och efterlevandeförsäkringen hos Folksam om du inte har tackat nej till den. Gav 50 000 kronor.
  • Tjänstegruppliv, TGL. Den som omfattas av kollektivavtal har en liv­försäkring som familjen får del av vid dödsfall. Tjänstegruppliv betalade 279 000 + 46 500 kronor (för barn under 20 år) samt begravningshjälp, 23 250 kronor.
  • Dödsfallskapital. Ingår i sjuk- och efter­levande­försäkringen som du får som medlem – om du inte har tackat nej till den. Ersättning: 170 000 kronor.

– I vanliga fall ställer vi frågan: Vad vill medlemmen ha hjälp med? Så ordnar vi det. När det gäller försäkringar lönar det sig att ställa några extra frågor. De flesta har inte koll på vad de har rätt till, säger Martin Collander.
För Sam Aun och Mariola blev kampen mot sjukdomen viktigare än kampen för rättvisa. Men då fanns facket där.
– Martin har hjälpt mig och min fru. Han har varit så snäll mot oss, berättar Sam Aun.

För Martin Collander var det självklart.
– Om du inte mår bra psykiskt så orkar du inte ta tag i det här själv. Samtidigt finns inte all tid i världen. Det finns tidsgränser att hålla sig till. Det här är en facklig försäkring som vi har avstått pengar för en gång i tiden. Då är det viktigt att vi ser till att medlemmarna får det de har rätt till.

Familjen hann med en resa till Kambodja och Thailand tillsammans. Mariola planerade för nästa resa, men sjukdomen kom ikapp. Till slut fanns det inte tid för en familjeresa till.
I augusti förra året gick Mariola bort.

Även då tog Martin Collander hand om det praktiska kring alla försäkringar.
– Pengarna ersätter aldrig en människa. Men de kunde begrava Mariola i Polen. Det hade kanske inte varit möjligt annars, säger han.
De har fortfarande inplanerade möten, Sam Aun och Martin. Nu ska de se över pensioner och övriga försäkringar.

För Sam Aun och sönerna, som båda närmar sig vuxenlivet, har hösten handlat om att navigera i sorgen. Nu har Sam Aun börjat på sin kockutbildning för att få papper på att han kan det han har jobbat med hela sitt yrkesliv. Vad som sedan händer är en öppen fråga.
– Barnen studerar också. Till ­ingenjörer. Det är de som bestämmer framtiden, säger Sam Aun.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här