Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Till och med isbaren är brandsäker

Nordic Hotels i Stockholm har fått certifikat på sin brandsäkerhet. Sprinklersystemet pryder såväl isbaren som kylrummet. Men personalen vill ha fler brandövningar.

Publicerad 17 februari 2004

Carina Hörberg är förste receptionist och har arbetat på Nordic Sea Hotel sedan det var nytt. Hon är både fackligt platsombud och skyddsombud.
? Det är för få brandövningar, säger hon. Jag skulle gärna vilja göra flera övningar för att få mer rutin. Vi har fått allmän brandutbildning om hur ett brandförlopp går till och också sett filmer.
Carina berättar att hon har varit med om en riktig brandövning.
? De testade en rökmaskin i tvättstugan, men någon hade glömt stänga en dörr och röken gick upp i köket. Personalen där trodde det var på riktigt, så de fick en verklig övning.
Har ni haft någon brand?
? En brand uppstod i en sopsäck där en askkopp hade tömts. Men den släcktes fort.
Då hör ni sällan brandlarmet?
? Det går minst en gång i månaden när gäster röker i de rökfria rummen. Då springer vi upp och kollar.

När brandlarmet går på hotellet kommer ett meddelande till receptionen i form av en kod. Från receptionen springer en anställd med telefon, brandsläckare, huva och handskar upp till rummet. Ringer ner och meddelar. Brinner det trycker receptionisten på larmknappen i korridoren, skarpt larm. Men det behövs mer än teknik för att göra hotellet brandsäkert.
? Personalen är viktigast, säger säkerhetschefen Jens Johansson.
?De är tillsammans med räddningstjänsten garanten för gästens säkerhet.
Hotellet har 200 anställda som arbetar i skift. Det kostar att utbilda alla, men det är väl investerade pengar. Gästerna tänker numera på den 11 september 2001 och andra händelser som göteborgsbranden.
? Det tar 7 minuter för brandkåren att komma, 20 minuter innan vattenslangarna är på plats inne på hotellet. Då har ett rum brunnit ut, säger Jens Johansson.

Nordic hotels brandsäkerhet
Hotellets sprinklersystem aktiveras när temperaturen överstiger 67 grader. Då sprutar 450 liter i minuten ut i rummet. Rummen har dessutom rökdetektorer, utrymningsplan och brandlarm. I de allmänna utrymmena finns dessutom talande brandlarm på engelska och svenska.
Två gånger om året ska personalen delta i brandskyddsutbildning. Dygnet runt finns minst tre personer med specialutbildning i brandskydd i tjänst. Var det än brinner ska personalen vara där på en och en halv minut.

5 hotell som är extra säkra
Här är övriga fem hotell som också
har certifikat på sin brandsäkerhet:
? Radisson SAS Sky City Hotel, Arlanda
? Quality Hotel Globe, Stockholm
? Hotel Marine Plaza, Helsingborg
? Hotel Uppsala, Uppsala
? Quality Hotel 11, Göteborg
Klassificeringen är
frivillig och Svenska Brandförsvarsföreningen gör oanmälda stickprovskontroller.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här