”Studier är basen i allt”
Rebecca Wallin. Foto: Thomas Harrysson
Porträttet porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Studier är basen i allt”

Det var när hon gjorde powerpoints åt sin sambo som receptionisten Rebecca Wallin upptäckte facket. Nu är hon ny i förbundsstyrelsen och nybliven ordförande för avdelning Karlstad.

Publicerad 21 november 2014

Hur kom det sig att du började jobba fackligt?
– Det berodde mycket på min sambo. Han är fackligt aktiv i Målarna, har varit det sedan vi träffades. Mitt första jobb var på ett hotell i Göteborg, och där blev jag lurad på röda dagar, semesterersättning, ob-tillägg, ja allt. Då sa min sambo: »Herregud, du måste gå med i facket!« Så det gjorde jag, men jag var inte aktiv medlem. Sedan hade vi ett arbetsplatsbesök från HRF på jobbet. Jag sa att jag skulle kunna tänka mig att hålla på med skolinfo, och sedan tog det inte många veckor innan de skickade mig på utbildning.
Varför just skolinfo?
– Det var också mycket min sambo, han höll på med det. I Målarförbundet har de inget färdigt material utan han gjorde alla powerpoints och sådant själv. Vilket betydde att det var jag som gjorde dem, haha. Jag fixade med texter och bilder och flöden åt honom och jag tyckte att det var så jävla roligt. Jag tänkte att det skulle vara kul att prata med ungdomar, det är ju där basen för facket är.

Sedan blev du invald i avdelningsstyrelsen, och nu har du blivit ordförande för avdelning Karlstad.
– Ja, det har gått snabbt. Det är jätteroligt. Det tar ganska mycket tid men det är absolut värt det, framför allt när man ser framgångarna.
Hur är det att berätta om facket för skolelever?
– Det är jätteskoj. Om man frågar vad vi har för lagstadgad minimilön chansar de hejvilt på allt från 20 till 200 kronor. Och när man berättar hur det egentligen är så sitter de som frågetecken. Det är väldigt givande, man får frågor om precis allt möjligt.
Fick du info om facket när du gick i skolan?
– Nä, men jag hade nog behövt det. Det hade varit bra att ha lite kött på benen. När man kommer ut i arbetslivet som 18–19-åring är det lätt att bli lurad. Man vill bara jobba, tjäna pengar och att allt ska vara frid och fröjd. För min del hade det varit bra.
Kan man säga att skolinformationen är en av dina fackliga hjärtefrågor?

– Ja, det och att få en bättre fungerande studieverksamhet överlag. Drömmen vore att du per automatik skickas på utbildningar när du blir förtroendevald, platsombud eller skyddsombud. Att det tar någon månad, men sedan har du din utbildning och kan börja hjälpa andra medlemmar. Studier är basen i allt, funkar inte det så funkar ingenting.

På kongressen blev du även invald i förbundsstyrelsen. Hur känns det?
– Jättekul! Det känns väldigt stort. I förbundsstyrelsen får man ju ännu mer vara med och påverka. För min del handlar det också om att utvecklas och få mer erfarenhet.
Vad skulle du vilja påverka?

– Jag skulle gärna se att vi gick tillbaka till grundtanken med facket. Jag tror att det är bra med struktur, klara och tydliga mål. Jag ser hur de arbetar i Målarna. Det är jättestor skillnad. De har så klart helt andra villkor, men det finns vissa grejer vi kanske borde ta efter. Som uppsökeriet. Vi har en vecka om året, de har många fler. De jobbar mer aggressivt med att värva medlemmar.
De ber inte om ursäkt för att de kommer. Det kan vi ta lärdom av. En sak till som är oerhört viktig är kollektivavtalsteckningen, det måste vi bli bättre på om vi ska vara ett starkt fackförbund.

Hur ser du på din egen framtid?
– Det är givande med förtroendeuppdrag, och jag skulle nog tycka att det vore jättekul att jobba som ombudsman någon gång. Samtidigt får man inte glömma sina rötter och var man kommer ifrån, då blir man inte trovärdig som facklig representant. Sedan tycker jag att mitt jobb är jätteroligt. Ända sedan sjuan har jag vetat att det är på hotell jag ska jobba. Jag ångrar mig inte.

Rebecca om facket

”Som ensam kan det vara svårt att hävda sin rätt, men med facket står man aldrig ensam. Det finns alltid någon att vända sig till. Utan fackföreningsrörelsen skulle Sverige se annorlunda ut, och då inte till det bättre. En stabil arbetsmarknad kräver att vi har starka fackförbund som funkar.”

Rebecca Wallin

Ålder: 26 år. Bor: I Lidköping. Gör: Jobbar som receptionist på Jula Hotell i Skara men är just nu föräldraledig. Nyvald ordförande i avdelning Karlstad, nyinvald i HRF:s förbundsstyrelse. Familj: Sambo och barnen Wira, 4 år och Mille, 4 månader.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.