Redo för HRF:s kongress
Foto: Stig Hammarstedt
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Redo för HRF:s kongress

Politikerveckan i Almedalen, konsert med Timbuktu och snart kongress med HRF. Wisby Strand är redo för stora evenemang året om -- Gotland lockar även efter högsäsong.

Publicerad 22 oktober 2014

De 830 namnbrickorna ligger på rad, när lika många gäster rullar in sina resväskor på Wisby Strand Congress & Event. Sorlet stiger. De anställda på ett konsultföretag har tre dagars konferens. Utanför glasfasaden lyser solen på det sensommarvarma havet.
Lunchbufféerna står framdukade. Charlotte Gustafsson i serveringspersonalen ser klara skillnader på olika konferensgrupper.
– De som är vana vid konferenser tar det lugnt. Andra är mer på hugget. Kanske är de rädda att maten tar slut?

Lunchbuffén fylls förstås på. Matilda Persson och Terese Werkelin hämtar nya serveringsfat med kycklingfilé i citron och basilika. De är vana att snabbt servera stora skaror, säger Terese Werkelin.
– Det gäller bara att man samarbetar och inte får panik.  
Alla i serveringspersonalen är tillfälligt anställda. Wisby Strand har en liten kärna med åtta som jobbar året runt, övriga tas in vid evenemang och till sommarrestaurangen. Ibland, som i dag, har kunden även hyrt in en eventbyrå som bland annat sköter registreringen.

Flera av de säsongsanställda jobbar i Åre på vintern, där Wisby Strands ägare driver restauranger och nattklubbar. Men Charlotte Gustafsson som har barn stannar på ön året runt.
– På somrarna är jag i receptionen på Sudersands semesterby.
Konferenschefen Anna Stenbom är fast anställd. De flesta frågorna får hon alltid första mötesdagen. Gästerna hittar inte, utställarna behöver kanske förlängningssladdar eller blommor till montern.

Arbetet börjar långt före själva evenemanget. Hotell- och restaurangfacket ska ha kongress på Wisby Strand den 7–10 november i år. Då möts 100 ombud från hela landet för att besluta om vilka frågor förbundet ska arbeta med de kommande åren. De första kontakterna med HRF togs redan i februari 2012, berättar bokningsansvariga Helena Eriksson.
– HRF har varit här och tittat, vi har diskuterat lokaler, teknik och mat.
Att Wisby Strand kommer att fyllas av branschfolk gör det inte särskilt nervöst, säger Helena Eriksson.
– Men visst, de som själva är i branschen kan ha större förståelse för personalen och deras arbete, samtidigt som de kan ha en kritisk blick. När jag själv är någonstans kan jag se att »Oj, där har de inte tänkt till med diskstationerna«, men också »Aha, de har gjort så, det borde vi göra.«
Genom att lägga sin kongress på Wisby Strand vill HRF betona att det finns ett liv efter säsong även på utpräglade sommarorter. Det tycker servitrisen Terese Werkelin borde vara självklart.  
– Bara för att det blir kallt betyder det inte att man inte kan vara på Gotland. Det finns sevärdheter som Lummelunda och Fårö, man kan vandra och cykla, allt möjligt, säger hon.

När dagens gäster samlas i kongresshallen får personalen extra bråttom att röja undan efter lunchen. Kunden har flyttat fram fikarasten en timme. Charlotte Gustafsson låter kaffemaskinerna gå för fullt. Helena Eriksson svabbar golv och Anna Stenbom fyller på handdukar på toaletterna.
Det är nu, när kunden är på plats efter långa förberedelser, som Anna Stenbom tycker att det är allra roligast, även i stressiga stunder.
– Man vill ju se resultatet av det man jobbat med. Jag gillar också Almedalsveckan i juli, den går inte att jämföra med något annat.

Inne i köket förbereds lammfärsspett till kvällens buffé. Kökschefen Robin Ingelse får kalla in mellan två och femton kockar beroende på hur stort evenemanget är. Det blir även variation på menyerna.
– Till Almedalsveckan blir det tusentals kanapéer och snittar. Har vi Gotland Grand National, världens största endurotävling, räknar jag med 330 gram kött per person, de har kört hela dagen och är riktigt hungriga. Har vi kyrkan som kund krånglar jag inte till det med koriander och chili, utan kör mer klassiskt.
Robin gillar att laga mat till artister som spelar på Wisby Strand.
– Plura trodde att han skulle få det vanliga julbordet, men jag kom med smörstekt anklever och köttbullar i gräddsås. Det älskade han.

När dagens möten är klara samlas konferensgästerna för after work på Kallis, den stora uteserveringen som också ingår i driften. Ett band spelar, barpersonalen tar emot drinkbiljetter och gästerna provar loungesofforna. I kongressalen förbereder sig nästa dags talare tillsammans med Jonas Weijmar, som ansvarar för tekniken på Wisby Strand.  
– Teknik är sådant som bara måste fungera, när det är dags måste de som talar kunna koncentrera sig på innehållet, säger Jonas Weijmar.
De riktigt stora produktionerna, som Joe Labero och olika konserter, innebär störst teknisk utmaning. Men det kan finnas udda inslag även på konferenser.
– Här bakom scenen står en liten elbil som ska vara med i morgon och vi har haft hästar på scenen, med riddare som har ridit in för att hämta åhörarna till riddarspel.
Följande morgon blir det gympa i Almedalen för konferensdeltagarna. Klockan sju ljuder musiken och ledarens glada tillrop över Visby. Till dagens uppgifter hör att förbereda 830 take away-luncher, som ska intas i några av Visbys vackra ruiner.


Säsongen på Wisby Strand

Just nu: Allt bättre bokningsläge för konferenser i oktober och november men andra evenemang fyller ut.
Januari–mars: Lågsäsong. Många i den fasta personalen tar långledigt.
Maj–september: Bästa perioden. Många konferenser under försommar och tidig höst, på sommaren även politikerveckan, sommarrestaurangen och högsäsong för Kallis.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här