Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Städning är för slitigt”

Publicerad 27 mars 2003

Priscilla Musa är 18 år och går tredje året på gymnasiet. Efter nio veckors praktik som receptionist vet hon nu att det är konferensvärdinna som är hennes framtidsyrke.
– Det är bra att komma från skolan och ut på praktik. Det jag har lärt mig under dessa veckor hade jag aldrig lärt mig ur en lärobok. Dessutom har vi inte ens läst om reception och bokning i skolan utan varit helt koncentrerade på husfrurollen. Det har vi läst i ett år.
Priscilla Musa gör sin arbetsplatsförlagda praktik, APU, på Freys Hotel på Bryggargatan i Stockholm. Hon har lärt sig incheckning och utcheckning samt förberett nyckelkort till stora grupper. Hon har kodat nyckelkorten med rumsnummer så att de är klara när gruppen kommer. Hon ger gästerna tips om olika restauranger att besöka och svarar i telefon.
– Jag har äldre syskon som är ute på nattklubbar och olika krogar, därför vet jag var de ligger.

Låg helt fel
Priscilla valde inte hotell själv utan blev först tilldelat ett annat hotell från skolan.
– Det låg helt fel i förhållande till hur jag bor. När jag skulle börja arbeta klockan sju på morgonen fick jag långt över en timmes resväg. Det fungerade inte. Så jag ringde runt till andra hotell och frågade om de kunde ta emot mig och jag fick direkt tre positiva svar. Jag valde Freys.
Priscilla arbetar bara vardagar, antingen 7.00-15.00 eller 14.30-22.30, beroende på schema. Hon har en halvtimmes lunchrast och äter i restaurangen Hörnans Kök och Belgo Bar som ligger i bottenplanet på hotellet och där även gästerna intar sin frukost.
– Jag betalar 27 kronor för lunchen och får 18 kronor per dag från skolan. De 11 kronor som är kvar får jag betala själv och det blir mycket pengar på nio veckor. Tur att jag har ett extrajobb i helgerna.
Hon har varit på städ en dag för att se hur det går till och hon har bäddat och dammsugit och torkat damm under några timmar. Men det yrket vill hon inte ha.
– Det är för slitigt. Städerskan jag följde med var otroligt duktig och snabb. Hon bäddade en säng helt perfekt på några sekunder.
På hotellet bor många affärsresenärer och stammisar som vill ha samma hotellrum varje vecka.
Priscilla pratar mest engelska med gästerna, men hon kan också lite italienska som hon har lärt sig av en tidigare pojkvän.
– Det kom en italiensk grupp som stod och pratade i receptionen och när de frågade mig så svarade jag på italienska. De blev nog förvånade.

Skolarbete om nazismen
I skolan läser hon tyska som b-språk, men hon hade hellre valt italienska om det funnits. Hennes favoritämne är annars religion och historia.
Priscilla berättar att hon gjort ett individuellt skolarbete om nazismen. Hon och en klasskamrat undersökte organisationen sverigedemokraterna och fick fram intressanta fakta som de skrev om.
– Det var faktiskt jätteintressant, vi tänkte inte ens på betyget utan hade problem att avgränsa vårt arbete. Vi fick MVG, mycket väl godkänt, i betyg. Och nu efter praktiktiden ska jag göra ett specialarbete till. Det får bli något med historia eller kanske om mormonerna.

Inga chefer
Priscilla trivs på hotellet som drivs utan chefer. Personalen sköter löner och schema. De får bestämma själva vad som måste göras. Varje vecka har de ett möte och en gång i månaden ett stormöte. De jobbar varannan helg och just nu diskuteras jobbrotation. Till antalet är de 14 fast anställda på båda hotellen, Freys och systerhotellet Lilla Rådmannen, som båda ligger centralt i Stockholm.
– Fördelen med personalstyrt hotell är att du har lättare att få igenom dina idéer, men å andra sidan har du ingen att skylla på när det går snett, säger Fredrik som är vaktmästare på båda hotellen.
Får ni bestämma över lönen också?
– Nej, men vi tjänar mer än avtalet och alla löner är individuella beroende på ansvarsområden, säger de anställda.
Nästa termin vill Priscilla göra sin praktik på ett konferenshotell, gärna i England.
– Då ska vi också ha nio veckors praktik och jag har både bostad och mat ordnad i London. Min mamma arbetar där, säger Priscilla.

Bilar och hotell
Freys Hotel ägs av Anders Läck som även har Hotell Lilla Rådmannen och Hyrbilar. Freys som öppnade 1989 var tidigare ett lägenhetshotell.
Freys Hotel: 115 rum i sju våningar, fem rökfria och två för rökare.
Lilla Rådmannen: 36 rum.
Priser: Ett rum kostar på vardagar 995?3 400 kronor. På helgerna kostar samma rum 745?1 990 kronor.
VD: Annika Tell.
Restaurang i huset: Annan ägare.
Bastu: Ja.
Strykrum: Ja.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.