Sommelieren som hyllar te
Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sommelieren som hyllar te

Gör som sommelieren och teälskaren Mario Moroni -- ta fram finkopparna och unna dig ett avkopplande och elegant afternoon tea.

Publicerad 22 oktober 2010
inlinebild
Mario Moroni dricker helst te ur en tunn porslinskopp. Afternoon tea på hotell Savoy i London är ett av hans bästa teminnen. Foto: Stefan Wettainen

Afternoon tea är både avkopplande och gott. Jag önskar att det kunde slå igenom i Sverige, säger Mario Moroni, sommelier och teälskare.
En avancerad kaffemaskin är numera mer eller mindre standard på många restauranger i dag. Personal skickas på espressokurser och det ordnas tävlingar i konsten att dekorera en latte till oigenkännlighet.
Men ber gästen om en kopp te är alternativen oftast sorglig få. Och ännu oftare förpackade i några ledsna påsar. Man kan ju undra varför. Men det finns en ljusning. Vissa restauranger har valt att satsa på att servera kvalitetste till kräsna kunder och andra som väljer bort kaffet. En av dem är Pontus! i Stockholm.

– Vi köper in te från Chaikhana i Gamla stan, som är otroligt duktiga importörer. Då öppnas en helt ny värld. Man blir så inspirerad, berättar Mario Moroni, sommelier och dryckesansvarig på Pontus!
Själv har han svepts med av tevågen och blivit en storkonsument privat samtidigt som han fört över intresset i arbetet. Han efterlyser en ambitiösare inställning på många av landets krogar, men även bland gästerna.
– Folk kan utan att tveka lägga 300 spänn på en medelmåttig brunch med pilsner. Tänk om man kunde gå ut och dricka afternoon tea i stället. Så mycket man skulle få för pengarna och vad mysigt det vore. Te är dessutom en mycket bättre måltidsdryck än vad folk tror. Det är gott att dricka te till mat.

Marios bästa tips är att satsa på några få utvalda kvalitetsteer. Men också att skaffa kunskapen om hur de ska bryggas på bästa sätt. Helst genom att helt enkelt prova sig fram.
– Många serverar bara en kopp varmvatten med en halvtaskig teklämma nedkörd i vattnet. Provbrygger man innan vet man hur teet smakar när det är som bäst. Det är bättre att servera det perfekt än att överlåta det till gästen som inte har en aning.
Han är också noga med att påpeka att det inte är mängden sorter som avgör vad som är ett bra teutbud.
– Det är bättre att hålla sig till fem-sex riktigt bra sorter. Några svarta, några gröna och kanske något smaksatt räcker långt. Man måste inte servera te som smakar smultronpuff och höstlöv och sådana saker…
Själv föredrar han ekologiska teer, eftersom te är en ren naturprodukt och helst inte ska sköljas över huvud taget. Att satsa på bra tekannor och rätt tekoppar är också viktigt.
– Det spelar ingen roll hur bra te man har om det serveras i fel koppar och kannor. Då smakar det inte som det ska. Själv tycker jag att det är härligt med tunna koppar. Det känns lyxigt och behagligt att dricka ur.

Det viktigaste med en testund är, åtminstone enligt Mario Moroni, att det känns mysigt, gemytligt och avkopplande. Precis som tanken är med den berömda brittiska traditionen afternoon tea. I England är det ett alldeles naturligt inslag i tillvaron att ta sig till ett klassiskt teställe och mumsa på små smörgåsar och bakverk till en kanna te, minst en gång om året.
– Vi har ju allt det där redan, vi har bara inte anammat traditionen ännu. Det borde vi verkligen göra. Ett av mina allra bästa teminnen är från hotell Savoy i London. Jag drack ett ljuvligt assamte och mer eller mindre tröståt mig igenom hela sortimentet av gurksnittar och scones. Det var helt magiskt.
Eller varför inte anordna ditt eget afternoon tea hemma? Köp på dig ett riktigt gott te, baka några scones och bjud in en vän. Höstmys av bästa kvalité.

Varje dag dricks det 20 miljoner koppar te bara i London.


  • I afternoon tea ingår te, ett urval av små smörgåsar där gurka är ett obligatoriskt pålägg, scones med marmelad, smör och ett fat söta bakverk.
  • Cream tea, även kallat Devon cream tea, omfattar te, scones, marmelad och »clotted cream«,  som är det koncentrerade fettet i grädden.
  • High tea är en matigare variant där ett lättare kvällsmål ingår.
  • Ritualen afternoon tea härstammar från 1840 då hertiginnan Anna av Bedford gjorde sitt små­ätande mellan målen till en högtid.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här