Scones och curd ett
måste på afternoon tea
Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Scones och curd ett måste på afternoon tea

På afternoon tea är scones och syrlig citrus-curd ett måste, liksom gurksnittar och hett, starkt te. Testa en annorlunda variant på scones med rosépeppar och och fikon.

Publicerad 22 oktober 2010
inlinebild
Foto: Stefan Wettainen

Örtscones med fikon & färskost

20-30 stycken

  •  7, 5 dl vetemjöl
  •  2 tsk bakpulver
  •  1 nypa salt
  •  100 g smör
  •  1 nypa socker
  •  0,5 dl finhackade örter, som rosmarin, timjan och körvel
  •  1 ägg
  •  2 dl naturell yoghurt
  •  mjölk till pensling

Fyllning:

  • 200 g philadelphiaost
  • 1 näve finhackade kryddor
  • 2 tsk smulad rosépeppar
  • rivet skal av en citron
  • 2 färska fikon

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Fördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt socker och örter.  Vispa ägget lätt och häll i tillsammans med yoghurt.

Arbeta snabbt ihop degen och forma den till en rund kaka, cirka 2 centimeter tjock. Tryck ut rundlar med ett kakmått eller ett glas. Lägg dem på en plåt och pensla med lite mjölk.

Grädda i 225 grader i 10-12 minuter och låt svalna.

Rör ihop färskost, citronskal, kryddörter och peppar. Bryt itu sconesen och bred fyllningen på nederdelen. Skär fikonen i klyftor och lägg ovanpå.
Lägg ihop sconesdelarna och servera med nybryggt te.

Citruscurd

Ungefär 2 burkar

  • 2 – 3 tvättade limefrukter
  • 3 – 4 tvättade citroner
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 2,5 dl socker
  • 125 g smör
  • 4 stora ägg


Riv skalet från citroner och lime. Pressa saften, du behöver sammanlagt 1,5 deciliter.

Blanda skal och saft med inge­fära, socker och smöret skuret i kuber i en värmetålig skål. Placera skålen ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Rör då och då med en träslev tills sockret har löst upp sig och smöret har smält.   

Tillsätt lätt vispade ägg och fortsätt röra tills det tjocknat och röran täcker slevens baksida. Det tar cirka 20-25 minuter, rör ofta för en slät curd.

Häll upp i väl rengjorda och varma glasburkar. Sätt på lock och låt svalna innan de ställs in i kylen. Servera till scones eller på rostat bröd.

Tips! Curden kan även göras i mikrovågsugn på högsta effekt i 5 – 7 minuter, pausa då och då för att röra. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här