Sex arbetsställen – en gemensam fackklubb
Rebecca Cecconi och Amanda Hamberg på inomhustorget. Foto: Erik Abel
Arbetspasset Blå huset

Sex arbetsställen – en gemensam fackklubb

HRF:are överallt! Blå huset i Umeå får till facklig aktivitet trots att de är utspridda på sex olika arbetsställen.

Publicerad 10 oktober 2023

Det är en regnig dag i Umeå. Gatorna framför Stora Hotellet är avspärrade med blåvit tejp. Poliser i full utrustning går in och ut genom receptionen för att låna toaletten.
– Hur är det med våran konung, har han kört förbi än? undrar en gäst som ska ta bilen till ett möte.

Amanda Hamberg.
Foto: Erik Abel

Receptionisten Amanda Hamberg svarar att det dröjer till kortegen, men att det ska gå att komma fram ändå. Amanda växlar mellan att ta emot gäster i Stora Hotellets 1800-talsbyggnad och vid självincheckningsdiskarna till U&Me som är det andra, mer moderna, hotellet i koncernen Blå huset.

Incheckningsdiskarna står vid det stora inomhus­torget som är husets nav.
Här finns Blå husets olika serveringar och en saluhall, här passerar många Umeåbor på väg till biblioteket, Kvinnohistoriska museet och Folkets bio högre upp i byggnaden.

Amanda, som är ordförande för den lokala HRF-klubben, har lite facklig tid och kan guida runt.
Vice ordförande Rebecca Cecconi smiter i väg en stund från Kultur­bageriet, klädd i ett rejält denimförkläde med U&Me:s logga eftersom de just har serverat frukost till hotellgästerna.

Fackklubben har ett trettiotal medlemmar och sju styrelseledamöter. Det finns tre skyddsombud och ett huvudskyddsombud. Trots att de håller till i olika delar av huset har de lyckats få fart på den fackliga aktiviteten.

Rebecca Cecconi. Foto: Erik Abel

– Vi pratar väldigt mycket med våra kollegor, jag tror att det är det som gör det. Vi har också en Messengergrupp för fackstyrelsen, i och med att alla jobbar olika tider. Vi syns, säger Rebecca och visar på HRF-nålen som hon alltid har fäst på skjortkragen.

– Vi har ett nätverk i hela huset och det är vårt ansvar att få folk medvetna om det, säger Amanda.
Hon har tidigare mest jobbat inom handeln och på snabbmatsrestaurang, varit fackmedlem men inte aktiv.
– När jag började här och alla var så fackligt medvetna blev jag också aktiv.

Under den lite för korta fackliga tiden finns det mycket att göra.
– Allt från att gå runt och fråga om folks åsikter, hjälpa någon med rådgivning, ha möte med Micke på facket, mejla, planera in möten. Ibland är det lite för lite tid. Fack- och arbetsmiljö­frågor är så roliga, det är som ett intresse, så ibland gör jag saker på min fritid.

Ibland delar de på den fackliga tiden. Den som jobbar där en fråga är aktuell kan få den. Till exempel har bageriet på sin lott att researcha inför en diskussion om personalmaten.

Fackliga tips från Blå huset

Tre saker som bidrar till en lyckad platsklubb.

  • Var synliga på arbetsplatsen.
  • Ha en Messengergrupp för att hålla facklig kontakt.
  • Bjud på bra fika på årsmötet.

En brant spiraltrappa från kaféet leder ner till bageriet som doftar av nygräddade kanelbullar.
Bagaren Rikard Ström välter ut en smidig, elastisk deg ur en stor plastlåda.
Han skär upp bitar till honungslevain, väger dem en efter en. Alla har rätt vikt. Sedan formas styckena till perfekt släta bröd som får vila i jäsduk.

Under tiden skär Maria Oscarsson trianglar som hon snurrar till croissanter. Maria är utbildad gastronom och en av dem som tittat närmare på personalmatens innehåll. Både hon och Rikard är med i klubbstyrelsen.

Här bakas allt bröd som går ut till kafé, restaurang och konferens.
Konferensvärden Martin Wilson tittar in för att lämna en fikabeställning till kommande vecka.
– Så lyxigt att ha bageriet i huset!

När kungens kortege passerar går de anställda som hinner ut på trappen eller står i fönstren för att kika. Efteråt fylls innetorget av småfrusna gäster, någon med svensk flagga i handen.
Kulturbageriet levererar pizzor på surdeg och Gotthards erbjuder matotto med zucchini från den egna odlingen.

Kocken Mattias Lindberg preppar inför kvällen, det ska bli svarvad rotselleri i potatis- och sakebuljong med picklad svamp.
– Jag är väldigt intresserad av odling så det är kul att vi har egen, både på friland och i växthus. Det finns också en liten plätt som vi i personalen får använda.

Efter lunch byter Rebecca till ett midje­kort förkläde, för då har hon ett kafépass. Och veckan efter Hotellrevyns besök byter hon även arbetsplats.
– Jag ska börja på Hansson & Hammar, restaurangen på ett stort gym här i Umeå. De har ingen aktiv facklig verksamhet, så min framtidsvision är att vi ska bilda klubb eller att jag ska bli platsombud.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här