Familjärt och familjetätt i Vimmerby
Viktoria Marton i housekeeping får hjälp med bäddning av Marie Olofsson. Foto: Lina Alriksson
Arbetspasset VIMMERBY STADSHOTELL

Familjärt och familjetätt i Vimmerby

Kom till oss, vi är som en stor familj! Så stod det i mejlet till Hotellrevyn. Klart vi åkte till Vimmerby stadshotell!

Publicerad 11 september 2023

Två små flickor i rosa glitterkepsar och deras föräldrar har anlänt till Vimmerby stadshotell, som ligger mitt på Stora torget.
– Får man checka in redan, undrar pappan.

– Vi ska se … Nej, det är inte riktigt färdigt men om ni parkerar så är det nog det när ni kommer tillbaka, säger Marie Olofsson som var den som mejlade till Hotellrevyn och föreslog att vi skulle skriva om hotellet.

Att familjen är här för att besöka Astrid Lindgrens värld är ingen vild gissning. Så fort som ALV, som man säger i Vimmerby, öppnar märks det.
Stora festsalen blir lekrum och frukostmatsal, ett konferensrum blir familjerum och ett annat personalrum, eftersom det kommer så många sommarjobbare. Torget utanför stängs av för trafik och det blir servering på gatan nedanför hotellets veranda.

Fredrika Andersson, frukostvärdinna och servitris, vet vad som krävs för att få sommargästerna nöjda:
– Minst fyra plåtar färdiggräddade pannkakor måste vi ha när frukosten öppnar. Man ska ha barnfamiljerna i åtanke. Föräldrarna blir nöjda om barnen är det. Men det är en liten utmaning att gå från 50–60 frukostgäster till 250.

När familjerna grundat med en rejäl frukost försvinner de oftast i väg över dagen, för att komma tillbaka vid middagstid. Då har köket sett till att barnbuffén är välfylld så att föräldrarna kan välja mat i lugn och ro medan barnen tar för sig.

Tempot måste upp på sommaren, säger kökschefen Josefin Karlsson.
– Om det skulle vara en sådan här period hela året skulle det vara ganska tufft. Men vi peppar varandra och hjälps åt när det är mycket.

Det är särskilt när det är mycket att göra som de går in och arbetar där det behövs, berättar Fredrika.
– Vid lunchen hjälper alla till. Men man gör det som är rimligt och som man har kompetens för. Bara för att jag är lite flink på datorer börjar jag inte checka in gäster. Och jag kan hämta en skål sallad i köket men jag smakar ju inte av såser.

Fredrika kom till Vimmerby för att komplettera gymnasiet på folkhögskola. Målet var att bli lärare i hem- och ­konsumentkunskap. Sedan började hon som timanställd på hotellet och i vintras fick hon en tjänst på 70 procent.
– Jag trivs i branschen, jobbet har öppnat upp fler dörrar, kanske ska jag bli kock?

Året på stadshotellet

  • Sommaren. Högtryck! Barn­familjer, turister från Tyskland och Danmark, vandrare och cyklister checkar in. Astrid Lindgrens värld och Astrid Lindgrens Näs lockar.
  • Hösten. Lugnare, men det finns gott om gäster som kommer året om, Vimmerbybor och folk från när­liggande orter somAnkarsrum och Södra Vi.
  • Vintern. Mycket konferenser och affärs­resenärer. I december får julborden tempot att öka.
  • Våren. Förberedelser inför sommaren. Många nya kollegor rekryteras, från cirka 40 helårsanställda till över 100!

Josefin har jobbat på hotellet desto längre.
– Jag firar 30-årsjubileum i år. Jag har inte behövt röra på mig för det har alltid hänt något här. Det har varit ägarbyte vart femte–sjätte år och då har det kommit nya kollegor. Jag trivs ju super.
– Skönt att ha något beständigt. Jossan hon finns alltid där, fyller Fredrika i.

De senaste åren har det hänt extra mycket. Hotellet har tagit över andra delar av byggnaden, fått fler rum och blivit större på konferenser, det byggs spa-avdelning och fler har anställts, inte bara under sommarens högtryck.

Marie började i april 2022. Innan dess hade hon aldrig jobbat på vare sig hotell eller restaurang. Hon jobbade på fabrik, i livsmedelsbutik, städade skolor. Efter nio år som undersköterska ville hon göra något helt nytt.
– Jag har tyckt att det sett så roligt ut att jobba i reception. De har alltid varit så trevliga och tillmötesgående. Jag trodde att man skulle behöva ha utbildning, men de gick på person. Jag fick sommarjobb och sedan en tjänst, en halvtid fast jag jobbar mer.

Marie ångrar inte att hon vågade ta steget att byta.
– Vi är som en stor familj! På en del andra arbetsplatser kan det vara uppdelat, yngre och äldre för sig. Men inte här. Mina kollegor uppväger min en timme långa resväg till jobbet.

Ute i restaurangen finns en till som kommer från en annan bransch, bar- och restaurangansvarige Pavel Rozanov.  Han hade jobbat som ingenjör i nio år när han återvände till hemorten Vimmerby och fick jobb på hotellet.
– Jag lade ingenjörsyrket på hyllan, det går alltid att komma tillbaka till det. Det bästa med att jobba här är att man träffar så olika personer varje minut, säger Pavel och skyndar vidare till veckoplaneringen med hotellchefen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här