På jobbet utbildning
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Servitrisen Linn blev sommelier

Servitrisen Linn Hidén ville fördjupa sig i sitt yrke och valde en sommelierutbildning. Ett val som har gett henne ny inspiration, spännande resor ' och högre lön.

Publicerad 16 februari 2011

Linn Hidén var 15 när hon började jobba på sin mammas väninnas krog i Karlstad. Mamman jobbade också på krog, men varken Linn eller enäggstvillingsystern blev avskräckta – tvärtom.
– Redan från början tyckte jag att det var ett kul jobb. Jag gillade arbetstiderna, folket, jargongen, ja, jag fastnade.
Efter gymnasiet började hon jobba som servitris och hovmästare i Åre under vintersäsongerna. Hon fick så småningom jobb i Stockholm sommartid. Klassiska Sturehof lockade – hon sökte jobb där och fick det.

Hennes nya arbetsgivare ville satsa på henne och bekostade en sommelierutbildning på Restaurang­akademien.
Del ett gjorde Linn i Åre, där skolan skräddarsydde en kurs för henne. Del två var en fördjupningskurs som Linn klarade av i höstas. En dag i veckan praktiserade hon, övrig tid läste hon det gigantiska studiematerialet och några dagar i veckan jobbade hon på Sturehof. Hon har alltså inte behövt ta några studielån.

I november tog Linn examen, flyttlasset gick definitivt till Stockholm och Linn tänkte: »Nu ska jag satsa på det här!«
– Det här är ett ämne som aldrig tar slut. Jag sitter fortfarande och bläddrar, läser och uppdaterar mig om världens vin, sprit och öl. Det finns jättemycket kunskap på min arbetsplats. Jag lär mig nya saker varje dag, det är magiskt, säger hon och glittrar.
Och inte bara magiskt – yrket är också glamouröst. Redan har hon varit på vinresor till Österrike och till Champagne och Chablis i Frankrike. Snart bär det av till Loire.
Och ja, löneförhöjning blev det också.

Fakta: Linn Hidén

Arbetsplats: Sturehof i Stockholm.
Ålder: 23 år.
Favoritvin: Sommelierkursen har inte förändrat Linns privata vinsmak. Fortfarande är en god bourgogne hennes favorit.

Vill du göra som Linn?

Sommelierutbildning steg 1 startar den 30 augusti på ­Restaurangakademien i Stockholm. Inga förkunskaper krävs. När du anmäler dig får du en faktura och du har en plats när du har betalat. Kursen pågår en dag i veckan och kostar 23 900 kronor exklusive moms. Läs mer på restaurangakademien.se

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.