Säsongsjobb i isbjörnsland
Pontus Lindroth tar skotern till jobbet på restaurang Huset. På ryggen hänger ett gevär som skydd mot hungriga isbjörnar. Foto: Henrik Witt
På jobbet Världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Säsongsjobb i isbjörnsland

Svalbard är en taxfreezon med låg skatt och en växande turistindustri som gärna anställer svenskar. Men det är ett samhälle enbart för den som är arbetsför, frisk och beredd att skjuta mot en isbjörn.

Publicerad 15 december 2010

Receptionisten Elvira, servitriserna Sara och Sandra och restaurangchefen Pontus. Alla har de lockats till den isolerade ögruppen, som tillhör Norge men lever enligt egna lagar. Och de är inte de enda som har valt att jobba i isbjörnarnas rike.  Norrmännen är den övervägande största gruppen på Svalbard, före thailändarna – som ofta jobbar med städ och disk – och tredje största grupp är svenskarna i yrken som friluftsguider, servitörer, kockar och bartendrar.

Här kan vem som helst från hela världen bosätta sig och söka jobb, utan uppehållstillstånd. Men några bidrag, rätt till a-kassa eller socialbidrag, existerar inte. Det är ett samhälle för de friska och arbetsföra, som vill leva friluftsliv och tjäna pengar i stark, norsk valuta, med en skatt på bara 15,8 procent.


Svalbard

  • Svalbard är en ögrupp, 100 mil norr om Norges fastland.
  • På den största ön, Spetsbergen, ligger huvud­orten Longyearbyen med cirka 2 100 invånare.
  • Kolgruvor är den traditionellt största näringen på ön. I dag betyder turismen allt mer. I Longyearbyen finns sex hotell, ungefär lika många krogar, och ett kafé.
  • Öarna tillhör Norge men har egna lagar. Hela samhället är en taxfreezon. Bofasta får dock ett ransonerings­kort för inköp av taxfreesprit och öl.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här