Saffranspannkaka med kardemumma och citron
Snabb saffranspannkaka, men ingefärsinkokta päron för den ambitiöse. Foto: Linus Meyer
På menyn SNABBA JULTIPSET

Saffranspannkaka med kardemumma och citron

Desserten ger ofta en julkock panik – men risgröt finns färdig i din butik.

Publicerad 18 december 2018

(4 portioner)

Ingefärspäron

Tillagas dagen före.
  • Blanda 5 dl strösocker, ½ dl finstrimlad skalad ingefära, 1 tsk vaniljsocker och 7 dl vatten i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt ½ dl pressad citron och finrivet skal av ½ citron.
  • Ställ 10 skalade fasta päron i kastrullen. Sjud sakta under lock tills päronen är mjuka, cirka 30 minuter. Kyl över natten.
  • Överblivet spad kan blandas med kolsyrat vatten eller billigt bubbel till en festlig drink.
  • 1 pkt (½ g) saffran
  • 1 kg (2 korvar) kall risgröt
  • 2 dl grädde
  • 4 ägg
  • 1 krm salt
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk stött kardemumma

Till servering: löst vispad grädde, tinade hallon, myntablad. Ingefärspäron är också gott till.

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg saffranet i en skål, slå på 2 msk kokande vatten och låt dra i 10 minuter.
  2. Vispa samman alla ingredienser till jämn smet.
  3. Häll smeten i en smord keramikform. Grädda tills den stelnat och fått en liten gyllene ton, cirka 45 minuter. Exakt tid beror på formen. Servera ljummen.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här