Saffranspannkaka med kardemumma och citron
Snabb saffranspannkaka, men ingefärsinkokta päron för den ambitiöse. Foto: Linus Meyer
På menyn SNABBA JULTIPSET

Saffranspannkaka med kardemumma och citron

Desserten ger ofta en julkock panik – men risgröt finns färdig i din butik.

Publicerad 18 december 2018

(4 portioner)

Ingefärspäron

Tillagas dagen före.

  • Blanda 5 dl strösocker, ½ dl finstrimlad skalad ingefära, 1 tsk vaniljsocker och 7 dl vatten i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt ½ dl pressad citron och finrivet skal av ½ citron.
  • Ställ 10 skalade fasta päron i kastrullen. Sjud sakta under lock tills päronen är mjuka, cirka 30 minuter. Kyl över natten.
  • Överblivet spad kan blandas med kolsyrat vatten eller billigt bubbel till en festlig drink.
  • 1 pkt (½ g) saffran
  • 1 kg (2 korvar) kall risgröt
  • 2 dl grädde
  • 4 ägg
  • 1 krm salt
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk stött kardemumma

Till servering: löst vispad grädde, tinade hallon, myntablad. Ingefärspäron är också gott till.

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg saffranet i en skål, slå på 2 msk kokande vatten och låt dra i 10 minuter.
  2. Vispa samman alla ingredienser till jämn smet.
  3. Häll smeten i en smord keramikform. Grädda tills den stelnat och fått en liten gyllene ton, cirka 45 minuter. Exakt tid beror på formen. Servera ljummen.