Desserten ger ofta en julkock panik – men risgröt finns färdig i din butik.
(4 portioner)
Ingefärspäron
Tillagas dagen före.
- Blanda 5 dl strösocker, ½ dl finstrimlad skalad ingefära, 1 tsk vaniljsocker och 7 dl vatten i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt ½ dl pressad citron och finrivet skal av ½ citron.
- Ställ 10 skalade fasta päron i kastrullen. Sjud sakta under lock tills päronen är mjuka, cirka 30 minuter. Kyl över natten.
- Överblivet spad kan blandas med kolsyrat vatten eller billigt bubbel till en festlig drink.
- 1 pkt (½ g) saffran
- 1 kg (2 korvar) kall risgröt
- 2 dl grädde
- 4 ägg
- 1 krm salt
- ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ tsk stött kardemumma
Till servering: löst vispad grädde, tinade hallon, myntablad. Ingefärspäron är också gott till.
- Sätt ugnen på 175 grader. Lägg saffranet i en skål, slå på 2 msk kokande vatten och låt dra i 10 minuter.
- Vispa samman alla ingredienser till jämn smet.
- Häll smeten i en smord keramikform. Grädda tills den stelnat och fått en liten gyllene ton, cirka 45 minuter. Exakt tid beror på formen. Servera ljummen.