Skinka och sill? Drick lager till! En veteöl frisk matchar len lutfisk. Spar din lagrade porter till sist, den ger julgotterna något visst.
Julen står för dörren, det gravas, rimmas och griljeras inför stundande julmiddagar.
Traditionell julmat bjuder på feta, syrliga, söta och salta anrättningar med smaksättningar som sällan lämpar sig särskilt väl till röda och vita viner. Ättika, senap och inlagda rödbetor är saker som stökar till det i kombination med vin.
Vill man ha en generell dryck till julbordet passar öl bäst, med eller utan alkohol gör detsamma. I Systembolagets alkoholfria sortiment finns mörk och ljus öl som klarar de smakstinna rätterna.
Storheten med öl är att beska och kolsyra lättar upp feta och salta smaker medan ett uns sötma dämpar sött i maten. Likaså hjälper julmaten till att balansera beskan i välhumlad öl. Kort sagt bidrar öl till att lätta upp måltiden och rappa på matsmältningen.
Satsa på ljus eller mörk lager med medelhög beska till skinka och senap men också sill, en nästintill perfekt matchning.
Gillar man lager med riklig beska fungerar även den till sill, men den lirar också med Janssons frestelse och småvarmt. Friskt veteöl med dämpad beska är ett piggt inslag på julbordet. Servera det väl kylt till milda smaker, till exempel lutfisk.
Gottebordet däremot kräver lagrad porter, en oväntad men oslagbar kombination.