Tre öl till julbordet
Välj lager eller ale – ölens beska matchar julmaten. Foto: Agneta Forssén/Mostphotos
På menyn julöl

Tre öl till julbordet

Skinka och sill? Drick lager till! En veteöl frisk matchar len lutfisk. Spar din lagrade porter till sist, den ger julgotterna något visst.

Publicerad 18 december 2018
Sigtuna Non Alco Pale Ale, Sverige, 1975, 16.90 kr. Alkoholfri nyhet, klarar gravad lax likväl som småvarmt och sill. Riklig beska.

Julen står för dörren, det gravas, rimmas och griljeras inför stundande julmiddagar.
Traditionell julmat bjuder på feta, syrliga, söta och salta anrättningar med smaksättningar som sällan lämpar sig särskilt väl till röda och vita viner. Ättika, senap och inlagda rödbetor är saker som stökar till det i kombination med vin.

Vill man ha en generell dryck till julbordet passar öl bäst, med eller utan alkohol gör detsamma. I Systembolagets alkoholfria sortiment finns mörk och ljus öl som klarar de smakstinna rätterna.

Landsort Lager, Sverige, 1466, 29.30 kr. Trotjäna­re till julsmaker. Dragon och gräs möter honungspastill och torkat apelsinskal.

Storheten med öl är att beska och kolsyra lättar upp feta och salta smaker medan ett uns sötma dämpar sött i maten. Likaså hjälper julmaten till att balansera beskan i välhumlad öl. Kort sagt bidrar öl till att lätta upp måltiden och rappa på matsmältningen.

Wisby Julbrygd, Sverige, 11311, 19.90 kr, 330 ml. Mörk lager är julbordets perfekta partner. Rejäl beska, lagerblad och kanderad frukt.

Satsa på ljus eller mörk lager med medelhög beska till skinka och senap men också sill, en nästintill perfekt matchning.
Gillar man lager med riklig beska fungerar även den till sill, men den lirar också med Janssons frestelse och småvarmt. Friskt veteöl med dämpad beska är ett piggt inslag på julbordet. Servera det väl kylt till milda smaker, till exempel lutfisk.

Gottebordet däre­mot kräver lagrad porter, en oväntad men oslagbar kombination.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här