Sängrökare, levande ljus, fritöser och gammal el. Jobbet är fullt av eldfängda faror. Här är några tips som kan hålla olyckan borta.
- Inse din betydelse! Personalen och arbetsplatsens organisation är två jätteviktiga faktorer när det gäller den bästa typen av brand: Den som aldrig uppstår. Säkerhetstänk och förebyggande arbete är lika viktigt som brandlarm.
- Håll undan. Korridorer, trappor och nödutgångar ska vara fria från hinder. Det kan vara svårt att hitta ett bra ställe för stolstravar, ölbackar och liknande, men här får de helt enkelt inte stå. Gardiner och draperier får inte hänga så de skymmer nödbelysningen.
- Påminn arbetsgivaren. Den som driver företag är skyldig att förebygga brand. Det står i lagen om skydd mot olyckor. En del av det är det systematiska brandskyddsarbetet. Din arbetsgivare ska planera, öva, kontrollera och följa upp arbetet med brandsäkerhet. Händer det aldrig något på den fronten? Företaget du jobbar på är förmodligen försäkrat, och försäkringsbolag har ofta kompetens när det gäller brandskydd. Det går också att få råd och stöd från räddningstjänsten.
- Be om utbildning. Brandskyddet är arbetsgivarens ansvar, men i en undersökning av 117 hotell visade det sig att 40 procent hade anställda utan utbildning i brandsäkerhet. Personalomsättningen i branschen är hög och kunskap är en färskvara. Därför är det viktigt att utbildningen inte blir en engångshändelse. Bland annat håller Brandskyddsföreningen kurser ute på företag som anpassas för just det företagets verksamhet.
- Stäng dörren. Var uppmärksam på uppställda dörrar. Täta varuleveranser, många gäster med väskor som kommer och går – det finns alltid anledning att ställa upp en dörr. Men den får inte förbli öppen. Dörrar som hålls uppe med magnet ska stängas automatiskt om brandlarmet går eller strömmen bryts. Då får det inte ligga någon liten dörrkil i vägen.
- Påpeka fel. Ett larm som ni brukar slå av för att det går i gång »för minsta lilla«. Säkringar som behöver bytas misstänkt ofta.
En trasig termostat i fritösen. En maskin som luktar lite bränt om man kör den länge. Det gäller att sådana »småsaker« felanmäls och åtgärdas innan olyckan är framme - Mys utan ljus. Utvecklingen går framåt och nu för tiden finns det snygga låtsasljus med varmt »flackande« sken. Använd sådana om ljuslyktan ska stå på en plats där den då och då är obevakad, exempelvis i hotellets lounge.
- Undvik vardagens brandrisker. Ladda inte mobilen utom synhåll, och se till att den ligger på ett underlag som är svårantändligt. Det händer att laddare överhettas och börjar brinna. Släng använda batterier direkt, om man samlar ihop dem i en liten låda kan de bli varma och antända papper i närheten.Skruva bara i glödlampor med rätt watt. Dammsug bakom kyl, kopiatorer och andra ställen där el möter damm.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.