Proffs på riktig pizza
Degen ska kalljäsa minst 72 timmar, säger Edi Velaj. Foto: Anna-Karin Nilsson
Porträttet Edi Velaj

Proffs på riktig pizza

I Albanien var han servitör på en bar. I Sverige blev Edi Velaj kock och pizzabagare med smak för facklig gemenskap och genuin, italiensk pizzakultur. – Jag skulle aldrig få för mig att ha kebab, banan eller bearnaisesås på en pizza, säger han.

Publicerad 10 september 2018

Som för många andra var det kärleken som fick Edi Velaj att bryta upp. Kärleken träffade han under en semester i Grekland och för sex år sedan flyttade han från Tirana i Albanien till hennes familj i Fisksätra i Nacka. Men att jobba som servitör utan att kunna svenska var otänkbart. Edi fick tips av en ­albansk kompis om att en av Stockholms italienska restauranger behövde personal. Edi fick komma och provjobba.

– Jag fick hjälpa till i köket med disk och annat, och det gick bra. Med lite stöd av ­arbetsförmedlingen fick jag så småningom en anställning där. Det var svårast de första månaderna när jag inte kunde språket. Men jag lär mig snabbt, det gör man om man vill något väldigt mycket. Efter ett halvår bad jag att få lära mig baka pizza – det fick jag.

Hur länge stannade du på det jobbet?
– I ungefär två år. Jag är rastlös och vill hela tiden vidare för att lära mig nytt. Under de sex år som jag har bott i Sverige har jag jobbat på fyra olika italienska restauranger i Stockholm. Det är roligt och utvecklande med variation. Sedan tio månader tillbaka är jag på Jamie’s Italian som ligger i Hotell Scandic Anglais vid Stureplan. Här gör jag både pizza, pasta, ­desserter och står i kallskänken.

Jag skulle aldrig få för mig att ha kebab, banan eller bearnaisesås på en pizza.

Är det någon pizza du gör oftare än andra?
– Den vegetariska Julietta är populär här. På den pizzan är det minimozzarella, röd och grön basilika och burrata. För att en pizza ska bli god är det viktigt med degen, den ska kalljäsa i minst 72 timmar. Och så ska den knådas ut med händerna, inte med kavel. Folk i Sverige har egentligen inte en aning om hur en riktig pizza ska vara, jag skulle aldrig få för mig att ha kebab, banan eller bearnaisesås på en pizza. De albanska pizzorna är lika goda som de italienska – länderna ligger ju grannar. Om du frågar mig så tycker jag bara att det finns tre restauranger i Stockholm som lagar riktigt bra italiensk pizza.

edi velaj pizzabagare
Edi Velaj. Foto: Anna-Karin Nilsson

Hur kom du i kontakt med facket?
– Efter att jag hade jobbat i tre år fick jag tips om en kurs som facket höll i på betald arbetstid. Där lärde jag mig mycket om kollektivavtal, arbets­tid och övertidsersättning. Den var verkligen bra och jag rekommenderar alla kompisar och kollegor i restaurangbranschen att gå den. Arbetsgivarna säger att de följer reglerna i kollektivavtalet, men i slutändan är det vissa av dem som inte gör det i alla fall. Då gäller det som anställd att veta vad som gäller.

Vad säger du när du ska värva kollegor till facket?
– Att det är vi som är facket och att vi är starka tillsammans. Sedan säger jag att de ska vara med för sina rättigheters skull och att det inte är dyrt med fackavgiften eftersom det ingår både hemförsäkring, ersättning om du blir invalid och juridisk hjälp.
Jag hade en kollega som fick för låg lön i flera år trots att arbetsgivaren hade kollektivavtal. När han anmälde det till facket så fick han hjälp och arbetsgivaren fick betala 120 000 kronor.

Edi Velaj

Ålder: 32 år. Bor: Fisksätra. Yrke: Självlärd kock och pizza­bagare på Jamie’s Italian i Stockholm. Intressen: Träna på gym. På pizzan Edi tävlade med i Pizza-SM: Griskind, burrata, semitorkade körsbärstomater, ­havssalt, krasse och parmesan.

Hur kommer det sig att du jobbade extra i Vaxholm under sommaren?
– För att lära mig lite mer om svensk matlagning. Där har jag inte gjort pizza utan klassiska sommarrätter som till exempel räkmacka. Jag jobbar extra för att kunna åka till Albanien för första gången sedan jag kom hit till Sverige. Det ser jag fram emot.

Du är en rastlös själ, kommer du att starta eget en vacker dag?
– Nej, nej. Då måste jag jobba jämt och det är jag inte intresserad av. Jag har fått flera ­erbjudanden om andra jobb. Bland annat från ett bageri, men jag vill inte ta ett jobb där jag tjänar mindre än jag gör i dag.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här