Porträttet | Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nattis på nätet

Hon jobbar när andra sover. Nattreceptionisten Emelie Wenander gillar sina arbetstider. Den konstiga dygnsrytmen uppvägs av att Emelie slipper stressa, kan ägna mer tid åt gästerna och får långa ledigheter.

Publicerad 7 juni 2008

När de flesta andra kryper ner i sängen går Emelie Wenander till jobbet. Hon är nattreceptionist på Stadshotellet i Varberg sedan tre år tillbaka. Fördelarna med att arbeta natt är många, tycker Emelie.
– Det är lugnare, telefonen ringer mindre och man får mer tid med gästerna. Hon har åkt in till hotellet för att bli intervjuad, trots att det är hennes lediga dag. Emelie säger att det är kul att få träffa alla kollegorna på hotellet som hon sällan ser annars eftersom nattreceptionisten alltid arbetar ensam.
– Det är ju bara någon kvart vid överlämningen och på personalmötena som man träffas. I stället blir det att jag jobbar mer ihop med restaurang och bar. Och städ och frukost på morgonen.

Men några timmar varje natt är Emelie helt ensam på hotellet. I början tyckte hon att det var lite läskigt, men nu tänker hon inte alls på det. Hotellets ytterdörr är låst nattetid och det är upp till Emelie att släppa in vem hon vill.
– Då gäller det att göra en snabb bedömning av vem det är som vill komma in. Oftast är det inget problem. Egentligen var det inte alls tänkt att Emelie skulle hamna i en hotellreception. På gymnasiet gick hon ett program med it-inriktning. Målet var att jobba med webbdesign. Men efter studenten insåg hon att det skulle bli svårt att få jobb, och bestämde sig för att byta bana. Idén att bli receptionist fick hon på Securitas.
– Jag jobbade extra där under högstadiet och tyckte att tjejen i receptionen verkade ha det roligaste jobbet. Så receptionist fick det bli. Emelie hoppade på en påbyggnadsutbildning i hotell och konferens. Så här i efterhand var det ett bra val. Emelie säger att utbildningen gav henne mer än ett jobb. Innan var hon ganska reserverad mot människor hon inte kände.
– Jag har ju alltid varit social med mina vänner, men med andra var jag nog som en grå mus. På utbildningen tvingades hon utveckla sina sociala sidor. Det är hon glad för i dag.
– Det är en bra talang att plocka fram på fester när man hamnar med någon som man inte har något gemensamt med.

Även om det inte blev någon karriär inom webbdesign, så är datorerna fortfarande en stor del i Emelies liv. Hon säger att hon spenderar »alldeles för mycket tid« på så kallade communities, nätsidor där människor möts och diskuterar saker.
– Det är ett bra sätt att lära känna folk. Man märker direkt om man har saker att prata om. Och har man inte det så behöver man aldrig träffas. Ofta handlar nätdiskussionerna om musik, Emelies andra passion. Framför allt är det syntmusik som gäller, som svenska The Knife och klassiska Depeche Mode. Men i kväll bär det av på konsert av ett annat slag. Det gamla punkbandet De lyckliga kompisarna spelar i Göteborg.
– Jag var för liten för att gå på konsert när de hade sin storhetstid så jag tar igen det nu. Att gå på konserter och festivaler är ett stort intresse. Det gör jag så fort jag har möjlighet.

Och hennes schema gör det ofta möjligt. Emelie arbetar sju dagar och är ledig fem dagar i sträck.
– Då hinner man hitta på saker ordentligt. Att nattarbete skulle begränsa det sociala livet avfärdar Emelie. Hon tycker faktiskt inte att hon missar någon tid alls med vänner och familj för att hon jobbar natt.
– De flesta av mina vänner jobbar till klockan fem, och då är jag ju ledig. Sedan kan jag träffa dem tills jag börjar jobba vid 22-tiden. Det är perfekt för mig. Faktum är att hon har svårt att komma på någonting som är dåligt med att jobba natt. Möjligtvis skulle hon önska lite mer flexibilitet, som till exempel flextid. Men det kan hon få senare i livet, säger hon. Emelie tycker att allt för få vågar byta riktning i yrkeslivet.
– Mitt motto är att man bara ska göra en sak så länge det är kul. När det inte är roligt längre ska man göra något annat. Man ska inte gå och vara missnöjd.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här