Porträttet | Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Blessy bryr sig

»Att bara betala sin medlemsavgift utan att vara engagerad i facket är som att köpa ett hus men inte vilja bo i det«. Det säger hotellstäderskan Blessy Santiago, ett av HRF:s 100 kongressombud.

Publicerad 1 maj 2008

Blessy Santiago är städerska på Rica Hotel i Stockholm. Hon gillar sitt jobb och uppdraget som platsombud på sin arbetsplats.
– Jag förstår inte hur man kan vara medlem i facket utan att vara engagerad. Att bara betala sin medlemsavgift är som att köpa ett hus men inte vilja bo i det eller se hur det ser ut, säger Blessy och tillägger att de flesta människor ju tillbringar så stor del av sitt liv på jobbet att det är konstigt att inte se till att man har det bra där. Hon har jobbat i snart tio år på hotellet. Innan dess prövade hon på att vara både garderobiär och att jobba på kasino.
– Jag tycker om känslan av ett nystädat rum, och så tycker jag att vi bäddar väldigt fint på Rica, säger Blessy. Hon berättar att hon har det mer välstädat på jobbet än hemma.

Vi slår oss ner med varsin kaffe och innan jag vet ordet av har Blessy greppat en servett och torkat bort några smulor från bordet.
– Visst blir man yrkesskadad, säger hon och beskriver sig själv som en person som kollar städningen vart hon än går. Det kommer hon säkert att göra i sitt hotellrum under kongressen också. För Blessy ska vara kongressombud för första gången under Hotell- och restaurangfackets kongress i maj. Blessy ser orolig ut när jag frågar om det finns några frågor som hon brinner extra mycket för.
– Måste man ha det? Sedan förklarar hon att hon är extra engagerad i frågor som rör arbetsmiljö och stress i branschen.
– Det är så många som mår dåligt på grund av all stress, det måste vi göra något åt. Mig hjälper det till exempel jättemycket att gå och träna, säger Blessy.
– Även om mitt jobb bitvis är tungt, som när jag dammsuger heltäckningsmattor, så känns det skönt att träna. Jag känner mig stark, säger hon och tar en klunk av cappuccinon.

Blessy har en gul avbruten blomma som sticker upp ur hennes handväska, och blomman har samma färg som hennes blus. Det märks att hon inte lämnar någonting åt slumpen, en egenskap hon har nytta av både i jobbet som städerska och som platsombud. Blessy trivs bra på sitt jobb. Tidigare har hon provat på att städa på dagis, men där kände hon sig ensam även om alla var snälla, eftersom ingen jobbade med samma sak som hon.
– På Rica har jag många arbetskamrater och det finns alltid någon att prata med vilket är jätteskönt.

Frälsningsarmén äger fastigheten där Rica Hotel ligger. Därför är det inte tillåtet att servera alkohol på hotellet. I minibarerna gäller också alkoholförbud.
– Det är jätteskönt. Vi städerskor har till exempel mycket mindre spyor att torka än de har på andra hotell där det serveras alkohol, säger Blessy. Visst händer det att gäster säger att de vill ha något starkare att dricka, men det blir aldrig några problem, menar hon.
– Då säger vi bara att hotellet ligger ju mitt i stan med fullt av restauranger och barer dit de kan gå. Det jobbigaste med jobbet tycker Blessy är just att torka spyor och avföring.
– Inte ens mot extra betalning vill jag göra det, säger hon. Arbetsgivaren har dock varit förstående när det gäller stressen och städerskorna får nu städa 16 rum var på måndagar då det är mer fl askor och disk att plocka. Annars städar Blessy 20 rum per dag.
– Det är bra att arbetsgivaren lyssnar, säger hon och tillägger att något av det bästa med jobbet är just att hon känner sig trygg med sin anställning och med sina arbetskamrater. Blessy har bott mer än 20 år i Sverige, men är uppvuxen på Filippinerna där hon har sina fem syskon och sina föräldrar kvar.
– Men mina barn är födda och uppvuxna i Sverige, säger Blessy. Det var efter mamma ledigheten med yngsta barnet som hon började jobba mer fackligt och blev platsombud.
– Jag tycker om att hjälpa människor som kommer till mig med ett problem. Jag har också varit med om en hel del jobbiga saker i livet, något som jag tror att jag har nytta av i mitt fackliga arbete.

Städa ofta!

Blessys bästa tips till hemmastädaren.

Städa ofta så behöver det inte ta så lång tid när du väl städar.

Bädda fint det ser vackert ut – har du råd med fina påslakan kan du få hotellkänsla hemma.

Snittblommor eller krukväxter ger det där lilla extra. Numera finns orkidéer billigt i de flesta matvaruaffärer. Sköter du dem rätt kan de leva länge.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.