Nya arbetsuppgifter, en ny tjänst eller ökat ansvar -- då har du ett bra tillfälle att begära en löneförhöjning.
Redan nu börjar parterna på arbetsmarknaden planera för nästa års avtalsrörelse. Hur det slutar får vi se och beror på respektive parts skicklighet under förhandlingarna. Men det finns också saker du själv kan göra för att få högre lön.
Visste du att du egentligen kan gå till arbetsgivaren och begära högre lön när som helst? Framför allt tycker jag du ska försöka få en högre lön när du fått nya och/eller extra arbetsuppgifter. Det tyder på att arbetsgivaren tycker att du klarar av dem, det vill säga du är kvalificerad för dem och det ska du ha betalt för.
Om du får extra uppgifter, som att till exempel avlasta en arbetskamrat, hjälpa en nyanställd tillrätta eller liknande, bör det också innebära högre lön.
Då kan du förklara för arbetsgivaren att de nya eller extra uppgifterna innebär att du anstränger dig mer, att arbetsgivaren »får ut mer av dig« och att han eller hon då bör betala för det genom att höja din lön. Om inte du utförde det här arbetet, skulle någon annan göra det och det kostar arbetsgivaren pengar.
Förbered dig innan. Läs igenom ditt kollektivavtal och vad som står där om lön och lönebildning. Samla argument och testa på dina vänner, eller andra som kan ge dig mothugg. Det är alltid bra att försöka lista ut vad arbetsgivaren kommer att svara så du har ett bra motargument.
Försök att få igång en dialog med arbetsgivaren. Min uppfattning är att du ska kunna förstå varför du har den lön du har. Nöj dig inte med »jag tycker att du ska ha den här lönen« utan arbetsgivaren ska kunna motivera din lön. Fråga tills du är nöjd med svaren.
Det kan finnas regler i kollektivavtalet eller i någon lokal uppgörelse som kan förklara ditt löneläge. Arbetsgivaren kanske bara ger dig minimilön. Men om du har fått nya eller utökade uppgifter eller liknande, då bör ju faktiskt din lön vara högre än lägsta lönen.
Nu kan det hela sluta med att arbetsgivaren bara säger att du får vänta tills de årliga löneförhandlingarna. Det har han eller hon rätt att säga.
Men ge dig inte för lätt. Försök då få något löfte att man i samband med de gemensamma löneförhandlingarna ska ta hänsyn till att du fått nya arbetsuppgifter. Det bästa är att du får detta löfte skriftligt.
Inom tjänstemannasektorn är det vanlig med lönesamtal före den årliga gemensamma löneförhandlingen. Det har man oavsett om man har fått nya arbetsuppgifter eller ej.
Syftet med det samtalet är att gå igenom vilka krav som ställs på den tjänst den anställde har och hur arbetsuppgifterna utförs.
Ett sådant samtal kan du också begära. Då ska du fråga och arbetsgivaren kunna svara på frågan »hur ska jag göra för att få högre lön?«
En fråga återstår – ska facket vara med under sådana här samtal?
Kanske, framför allt första gången. Din fackliga representant behöver inte säga något utan kan sitta med som ett stöd. Dessutom finns det då ett vittne till vad arbetsgivaren har sagt. Men det kan också vara lättare att prata utan att facket är med. Här får du välja det du anser vara det bästa för dig.
Med andra ord – begär högre lön när som helst, men ha bra argument.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.