Matlåda, macka eller ett meal?
Brickan med McFeast är till en gäst – Alexandra Rundbäck har med sig wok i dag. Foto: Kajsa Juslin
personalmat

Matlåda, macka eller ett meal?

På McDonald’s Jordbron får den som vill ta med matlåda. Burgare, pommes och läsk är gott – men lite enformigt att äta till lunch varje dag.

Publicerad 29 maj 2017

Någon äter vindruvor och chili cheese tops, en annan går över till Sibylla för att få en promenad och sin hamburgare serverad på tallrik.
Men de flesta som jobbat ett tag på McDonald’s Jordbron i Jönköping väljer egen matlåda.
En av dem är värden Kent Bäckman.
– Jag lagar alltid mat hemma. I dag har jag stekt stark korv med ris och currysås. Det skulle bli för tjatigt att äta McDonald’s-­mat på jobbet, men det händer när jag är ledig, säger Kent Bäckman.

Till maten tar han en mugg svart kaffe och en Cola light.
Som vanligt sitter han i personalens lilla lunchrum bakom köket. Maten ska gå att äta ur lådan med plastbestick, för det finns inga tallrikar och vanliga bestick.

Så åt de anställda i dag

  • Matlåda med grönsakswok.
  • Matlåda med stark korv, currysås och ris.
  • Vindruvor och chili cheese tops.
  • Hamburgare från grannen Sibylla.
  • McDonald’s cheeseburgare med lök och sallad utan senap och ketchup.

Här finns bara en mikro, fler behövs inte eftersom rastschemat innebär att de anställda nästan alltid äter en i taget. De brukar kunna ta rasterna något så när på utsatt tid, om det inte är stora evenemang i Jönköping, som Dreamhack eller en viktig match för hockeylaget HV71.

Personalen på McDonald’s har inte det kostavdrag för personalmat som annars görs där det finns kollektivavtal, eftersom maten inte uppfyller kravet på varierad kost. De som väljer restaurangens mat får köpa den till halva priset. Det man äter skrivs upp på en lista och summan dras av på lönen varje månad.

Marie Spinelli Liljedahl
Marie Spinelli Liljedahl. Foto: Kajsa Juslin

Alexandra Rundbäck har wok i dagens matlåda. När hon började för ett år sedan var det annorlunda.
– Jag åt McDonald’s-mat varenda dag jag jobbade. Det blev väldigt mycket pommes och Big mac. Man kan variera och välja vad man tar, men jag har förätit mig.
Nu äter hon från restaurangens meny kanske två gånger i månaden.
– Det kan bli en kycklingsallad eller vad som finns färdigt när jag ska äta.

Efter 21 år som anställd har Marie Spinelli Liljedahl gått ner till deltid och brukar sällan äta restaurangens mat om det inte är för att provsmaka nya kampanjer.
– Om jag är jättehungrig när jag slutar kan jag ta en cheeseburgare med lök och sallad men utan senap och ketchup. Ibland blir jag sugen på något sött. Annars tar jag med en macka som jag äter precis innan jag börjar jobba.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här