Presentkort och andra gåvor är trevligt vid jul. Men det får inte delas ut som ersättning för övertid och extrajobb.
En chef på en stormarknad fick sparken för att han delade ut presentkort till de anställda för väl utfört arbete. De borde i stället ha fått lön. Chefens agerande innebar att han undandrog stora belopp från beskattning, något som är olagligt. Arbetsdomstolen (AD) kom fram till att det var rätt att avskeda honom efter nära 15 års tjänst.
I den här domen gör AD en mycket bestämd markering, trots att det inte fanns några tydliga regler om vad som gällde om presentkort på den här arbetsplatsen.Tvärtom. Det var en tradition att dela ut presentkort till anställda för väl utfört arbete, extraarbetsinsatser och vid högtider. En mindre del av presentkorten var tillåtna och delades ut kring jul eller som födelsedagspresenter.
Men det som »fällde« den här chefen var att han ofta delade ut presentkort för väl utfört arbete eller för extra arbetsinsatser. Framför allt till en person som, enligt chefen, hade en för låg lön. Chefen hade inte tillåtelse att höja den anställdes lön, utan delade i stället ut presentkort till honom så ofta det gick.
Även om chefen inte direkt hävdade att presentkorten ersatte lön, delade han ut dem för att »visa uppskattning till anställda som gjort något bra«.
AD fann att detta var olagligt. Den här chefen hade undandragit stora belopp från beskattning. I stället för presentkort borde de anställda få lön på vilket det skulle ha dragits skatt och betalats sociala avgifter. Eller också borde de anställda få ersättning enligt kollektivavtal.
Företaget hade inte varnat den här chefen om att utdelningen av presentkort kunde leda till allvarliga konsekvenser. I och för sig hade man vid ett tillfälle förklarat att all premiering av anställda skulle ske genom utbetalning av lön, men presentkort nämndes inte då.
Men det hjälpte inte. Chefen hade gått för långt och inte följt företagets anvisningar. Dessutom, som redan nämnts, hade han brutit mot lag.
Och även om mannen ifråga inte hade haft någon avsikt att gynna sig själv eller skada företaget, hade han brustit i omdöme.
Han var chef för över 100 anställda, hade lång erfarenhet av såväl administration som ekonomi. Kort sagt – han borde veta bättre. Och även om det var si och så med tydligheten på det här företaget, får man inte bryta mot lag.
Det gäller naturligtvis alla anställda. Även om det kanske ibland kan vara svårt har du alltså rätt att förklara för arbetsgivaren att du inte vill ta emot exempelvis presentkort – ett slags svart lön – för att du jobbat på bra. Säg i stället »är du så nöjd med mig, se då till att höja min lön«.
Du har ingen skyldighet – eller rättighet heller för del delen – att bryta mot lag. Du får inte köra för fort, manipulera kassan eller utföra svarta tjänster »vid sidan av«, även om det är din arbetsgivare som föreslår det.
Dessutom förlorar du i längden på »svarta« förmåner. Inga sociala avgifter eller pensionsavgifter betalas på sådana belopp.
Jag tycker att det här är en arbetsmiljöfråga, där skyddsombudet ska agera om din chef inte gör det. Det kan vara mycket stressande att arbeta under förutsättningar som då och då blir olagliga. Så ska du inte behöva ha det.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.