Ur artikelarkivet arbetsrätt Arbetsrättsexperten
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så får du ledigt för studier

Sugen på att plugga vidare? Begär ledigt i god tid! Du har rätt att vara tjänstledig för att studera. Men det är viktigt att du har god framförhållning när du planerar.

Publicerad 7 februari 2012

Regeringen har lagt ett utredningsförslag om att försämra möjligheterna att begära tjänst­ledigt för studier. Vad det innebär är fortfarande ­osäkert. De nuvarande reglerna säger dock att om du varit anställd de senaste sex månaderna eller minst tolv månader under de senaste två åren, har du rätt till ledighet för utbildning. Om du har bytt arbetsplats inom en koncern kan du tillgodoräkna dig tid från din tidigare arbetsplats. Samma sak gäller om ditt företag har köpts upp av ett annat företag.
När det gäller facklig utbildning så gäller den här rätten direkt när du börjar på arbetsplatsen.

Alla omfattas av de här reglerna, även anställda på arbetsplatser som saknar kollektivavtal.
Men ett kollektivavtal ger flera fördelar. Om det finns avtal får nämligen arbetsgivaren vid studietid längre än två veckor skjuta upp din ledighet maximalt sex månader.  Längre tid kräver samtycke av facket. Ska du gå en längre kurs, behöver du alltså begära ledighet ett halvår innan kursen börjar. Då kan arbetsgivaren inte vägra ge dig ledighet.
 Om ledigheten avser en veckas ledighet eller kortare, får arbetsgivaren skjuta upp den maximalt två veckor utan fackets samtycke.
Men om arbetsplatsen inte har något kollektiv­avtal, kan arbetsgivaren skjuta upp din begärda ledighet upp till två år, eller ett år vid ledighet om högst en vecka. Och kommer du inte överens med arbetsgivaren, måste du gå till domstol för att få din ledighet.

Det finns ingen gräns för hur lång utbildningen får vara. Du kan förlänga din ledighet om du skulle behöva. Du har också rätt att avbryta dina studier i förtid, men då kan arbetsgivaren skjuta upp din återgång till arbetsplatsen en månad om du varit tjänstledig minst ett år, i annat fall två veckor.
När du kommer tillbaka har du rätt till liknande ­anställningsvillkor som du hade innan du påbörjade dina studier. Men om det har skett en organisationsförändring eller annan förändring på arbetsplatsen, kan det vara så att din tjänst kanske inte är kvar. Du har alltså inte automatisk rätt till din gamla tjänst. Det är viktigt att du har kontakt med dina arbetskamrater och med facket under din tjänstledighet så att du vet vad som händer på företaget när du är borta.
Arbetsgivaren kan inte neka dig ledighet för studier, bara skjuta upp den enligt ovan. Du behöver inte heller studera något som rör ditt yrke. Däremot måste studierna på något sätt vara organiserade och anordnas av en högskola, ett studieförbund eller liknande.
Arbetsgivaren har rätt att se en studieplan. Men du behöver inte ta någon examen och inte heller visa upp några resultat för din arbetsgivare. Det räcker med studie­plan allteftersom studierna utvecklas.

Till slut något mycket viktigt. När du är tjänstledig är du fortfarande anställd fast du inte har någon lön. Du får därför inte arbeta någon annanstans utan arbetsgivarens tillstånd för att finansiera dina studier. Det kan innebära att du är illojal och kan förlora ditt jobb.
Däremot kan du inte sägas upp bara för att du är tjänstledig för studier. Det är ett brott mot anställningsskyddslagen. Begär hjälp av ditt fack om det händer.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här