Latlisas kalasbröd med yoghurt och oliver
Latlisas kalasbröd med yoghurt och oliver. Foto: Linus Meyer
På menyn oliver

Latlisas kalasbröd med yoghurt och oliver

Mjukt, saftigt och lite kakaktigt jättebröd som älskas av barn. Brödet ska ätas nybakat men kan rostas dagen efter. Eller bli till smarrigt vitlöksbröd.

Publicerad 28 april 2017

(Receptet ger 1 jättebröd)

  • 50 g jäst
  • 3 dl yoghurt
  • 7 dl ljummet vatten
  • 100 g urkärnade gröna oliver, grovhackade
  • 1 msk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • ¾ dl + ¾ dl olivolja
  • ½ msk fänkålsfrön, mortlade
  • 1 tsk rosmarin
  • ½ msk torkad mynta
  • 4 dl vetekli
  • cirka 1 200 g (2 l) vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en jättebunke och blanda med yoghurt, vatten, oliver, salt, honung, ¾ dl olivolja och fänkålsfrön. Smula ner rosmarin och mynta.
  2. Rör ner vetekli och vetemjöl och arbeta degen minst 5 minuter med degkrokar på högsta effekt. Degen ska vara mycket lös.
  3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 ½ timme.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Olja in en långpanna och stjälp försiktigt ut degen. Droppa resten av oljan ovanpå brödet. Låt jäsa i cirka 15 minuter, tills ugnen är varm.
  5. Grädda i cirka 40 minuter. Tills brödet låter ihåligt när du knackar på det. Låt svalna i 15 minuter, ta upp försiktigt och låt sedan svalna på galler.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här