Mjukt, saftigt och lite kakaktigt jättebröd som älskas av barn. Brödet ska ätas nybakat men kan rostas dagen efter. Eller bli till smarrigt vitlöksbröd.
(Receptet ger 1 jättebröd)
- 50 g jäst
- 3 dl yoghurt
- 7 dl ljummet vatten
- 100 g urkärnade gröna oliver, grovhackade
- 1 msk salt
- 2 msk honung eller sirap
- ¾ dl + ¾ dl olivolja
- ½ msk fänkålsfrön, mortlade
- 1 tsk rosmarin
- ½ msk torkad mynta
- 4 dl vetekli
- cirka 1 200 g (2 l) vetemjöl
Gör så här:
- Smula ner jästen i en jättebunke och blanda med yoghurt, vatten, oliver, salt, honung, ¾ dl olivolja och fänkålsfrön. Smula ner rosmarin och mynta.
- Rör ner vetekli och vetemjöl och arbeta degen minst 5 minuter med degkrokar på högsta effekt. Degen ska vara mycket lös.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 ½ timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Olja in en långpanna och stjälp försiktigt ut degen. Droppa resten av oljan ovanpå brödet. Låt jäsa i cirka 15 minuter, tills ugnen är varm.
- Grädda i cirka 40 minuter. Tills brödet låter ihåligt när du knackar på det. Låt svalna i 15 minuter, ta upp försiktigt och låt sedan svalna på galler.