Enkel soppa med guldkant. Kalasdags? Lite mer grädde och en skvätt vitt vin gör soppan festligare.
(4 portioner med omtag)
- 800 g blomkål
- 1 stor purjo
- 1 l grönsaksbuljong, gärna av lantbuljong
- 1 dl grädde
- svartpeppar
Kikärtsgremolata
- 1 burk kikärtor
- 1 liten citron
- 1 stor klyfta vitlök, tunt skivad
- 1 dl urkärnade svarta oliver
- 2 dl finstrimlad bladpersilja
Till servering: gott bröd, färskost eller skinka
Gör så här:
- Tvätta och ansa blomkål och purjo. Skär blomkålen i små bitar och purjon i större. Koka upp buljong och grädde. Sjud grönsakerna helt mjuka, 7–10 minuter.
- Mixa grönsakerna till slät puré med hälften av vätskan. Späd med resten. Smaka av med svartpeppar.
- Skölj kikärtorna i kallt vatten och låt rinna av. Skär hälften av det gula från skalet på citronen med en potatisskalare. Finhacka det tillsammans med vitlök och oliver. Blanda kikärtor, olivhack och persilja.
- Servera soppan med kikärtsblandningen och klyftor av citronen att pressa över.