Man vill ha grekisk sallad men tomaterna är urtrista. Ta säsongens sista apelsiner i stället! Grova skorpor älskas i den grekiska övärlden och används i liknande rätter.
(4 portioner som lätt måltid eller tillbehör)
- 2 små rödlökar
- 1 ½ msk portvin eller annat sött vin
- 2 msk pressad apelsin
- 2 msk rödvinsvinäger
- 3 apelsiner
- 1 stor gurka
- 2 små eller 1 stor röd paprika
- 6 fullkornsskorpor
- 1 dl kalamataoliver
- 1 pkt feta, grovt smulad
- ½ tsk anis eller fänkål, fint mortlad
- ½ tsk nymortlad eller mald spiskummin
- salt, nymald svartpeppar
Till servering: olivolja, hummus eller tzatziki
Gör så här:
- Skala löken och skiva tunt. Sära på lökringarna och lägg i en liten skål. Strö över en nypa salt. Slå på portvin, apelsinjuice och vinäger och marinera 30 minuter.
- Skär bort skalet från apelsinerna och tärna fruktköttet grovt. Skala gurkan och tärna den grovt. Skär paprikan i strimlor. Krossa skorporna grovt.
- Varva marinerad lök, apelsin, grönsaker, skorpor, oliver och feta på ett stort fat. Strö över kryddorna mellan varven. Droppa över lökspadet och olivolja.