Grekisk sallad med apelsin och skorpor
Grekisk sallad med apelsin och skorpor. Foto: Linus Meyer
På menyn oliver

Grekisk sallad med apelsin och skorpor

Man vill ha grekisk sallad men tomaterna är urtrista. Ta säsongens sista apelsiner i stället! Grova skorpor älskas i den grekiska övärlden och används i liknande rätter.

Publicerad 28 april 2017

(4 portioner som lätt måltid eller tillbehör)

  • 2 små rödlökar
  • 1 ½ msk portvin eller annat sött vin
  • 2 msk pressad apelsin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 apelsiner
  • 1 stor gurka
  • 2 små eller 1 stor röd paprika
  • 6 fullkornsskorpor
  • 1 dl kalamataoliver
  • 1 pkt feta, grovt smulad
  • ½ tsk anis eller fänkål, fint mortlad
  • ½ tsk nymortlad eller mald spiskummin
  • salt, nymald svartpeppar

Till servering: olivolja, hummus eller tzatziki

Gör så här:

  1. Skala löken och skiva tunt. Sära på lökringarna och lägg i en liten skål. Strö över en nypa salt. Slå på portvin, apelsinjuice och vinäger och marinera 30 minuter.
  2. Skär bort skalet från apelsinerna och tärna frukt­köttet grovt. Skala gurkan och tärna den grovt. Skär paprikan i strimlor. Krossa skorporna grovt.
  3. Varva marinerad lök, apelsin, grönsaker, skorpor, oliver och feta på ett stort fat. Strö över kryddorna mellan varven. Droppa över lökspadet och olivolja.