Grekisk sallad med apelsin och skorpor
Grekisk sallad med apelsin och skorpor. Foto: Linus Meyer
På menyn oliver

Grekisk sallad med apelsin och skorpor

Man vill ha grekisk sallad men tomaterna är urtrista. Ta säsongens sista apelsiner i stället! Grova skorpor älskas i den grekiska övärlden och används i liknande rätter.

Publicerad 28 april 2017

(4 portioner som lätt måltid eller tillbehör)

  • 2 små rödlökar
  • 1 ½ msk portvin eller annat sött vin
  • 2 msk pressad apelsin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 apelsiner
  • 1 stor gurka
  • 2 små eller 1 stor röd paprika
  • 6 fullkornsskorpor
  • 1 dl kalamataoliver
  • 1 pkt feta, grovt smulad
  • ½ tsk anis eller fänkål, fint mortlad
  • ½ tsk nymortlad eller mald spiskummin
  • salt, nymald svartpeppar

Till servering: olivolja, hummus eller tzatziki

Gör så här:

  1. Skala löken och skiva tunt. Sära på lökringarna och lägg i en liten skål. Strö över en nypa salt. Slå på portvin, apelsinjuice och vinäger och marinera 30 minuter.
  2. Skär bort skalet från apelsinerna och tärna frukt­köttet grovt. Skala gurkan och tärna den grovt. Skär paprikan i strimlor. Krossa skorporna grovt.
  3. Varva marinerad lök, apelsin, grönsaker, skorpor, oliver och feta på ett stort fat. Strö över kryddorna mellan varven. Droppa över lökspadet och olivolja.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här