Kycklingbullar med rotsaker och ärtkräm
Kycklingbullar med rotsaker och prästärtkräm. Foto: Linus Meyer
På menyn MAT PÅ EN PLÅT

Kycklingbullar med rotsaker och ärtkräm

Strö gärna halvtinade lingon över den färdiga rätten om du serverar ärtkräm till. En enklare variant är att marinera drumsticks med citronskal och timjan och rosta med grönsakerna. Rätten blir lika god med vegobullar.

Publicerad 26 oktober 2019 Kommentera

(4 portioner)

  • 500 g kycklingfärs
  • ½ dl mycket finskuren salladslök
  • 1 ½ msk flytande koncentrerad kycklingfond
  • 2 små ägg
  • 125 g ricotta
  • 1 ½ dl pankosmulor
  • ½ tsk torkad timjan eller kraftig färsk
  • finrivet skal av ½ citron
  • 500 g palsternackor
  • 1 medelstor purjo
  • 700 g små potatisar, tvättade
  • drygt ½ dl olivolja
  • salt, örtsalt, nymald svartpeppar

Till servering: Prästärtkräm (se nedan) eller en god tomatsås, finskuren persilja, gräslök eller andra färska örter

  1. Blanda kycklingfärs, kycklingfond, ägg, ricotta, pankosmulor, citronskal, svartpeppar och drygt ½ tsk örtsalt. Arbeta samman några minuter till en smidig smet. Låt stå, helst minst ½ timme.
  2. Skala palsternackorna om skalet är fult, behåll det annars. Skär i halvor eller kvartar på längden. Snitta och rengör purjon, skär den i munsbitar.
  3. Vänd försiktigt runt grönsaker och potatis med olja och ½ tsk salt. Bred ut på en plåt. Baka i cirka 25 minuter tills de fått fin färg och mjuknat.
  4. Olja in händerna och forma kycklingbullar under tiden, lägg på plåten. Baka 7–10 minuter till.

Prästärtkräm

  1. Mixa 5 dl tinade ärtor till fint mos.
  2. Vänd ner 1 ½ dl kvarg (10%), 2 dl finriven lagrad prästost, 1/2–1 msk finriven pepparrot och 1–2 msk finskuren ­salladslök.
  3. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Överbliven kräm är toppen på macka till mellanmål.
Fråga om jobbet.
83
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här