Strö gärna halvtinade lingon över den färdiga rätten om du serverar ärtkräm till. En enklare variant är att marinera drumsticks med citronskal och timjan och rosta med grönsakerna. Rätten blir lika god med vegobullar.
(4 portioner)
- 500 g kycklingfärs
- ½ dl mycket finskuren salladslök
- 1 ½ msk flytande koncentrerad kycklingfond
- 2 små ägg
- 125 g ricotta
- 1 ½ dl pankosmulor
- ½ tsk torkad timjan eller kraftig färsk
- finrivet skal av ½ citron
- 500 g palsternackor
- 1 medelstor purjo
- 700 g små potatisar, tvättade
- drygt ½ dl olivolja
- salt, örtsalt, nymald svartpeppar
Till servering: Prästärtkräm (se nedan) eller en god tomatsås, finskuren persilja, gräslök eller andra färska örter
- Blanda kycklingfärs, kycklingfond, ägg, ricotta, pankosmulor, citronskal, svartpeppar och drygt ½ tsk örtsalt. Arbeta samman några minuter till en smidig smet. Låt stå, helst minst ½ timme.
- Skala palsternackorna om skalet är fult, behåll det annars. Skär i halvor eller kvartar på längden. Snitta och rengör purjon, skär den i munsbitar.
- Vänd försiktigt runt grönsaker och potatis med olja och ½ tsk salt. Bred ut på en plåt. Baka i cirka 25 minuter tills de fått fin färg och mjuknat.
- Olja in händerna och forma kycklingbullar under tiden, lägg på plåten. Baka 7–10 minuter till.
Prästärtkräm
- Mixa 5 dl tinade ärtor till fint mos.
- Vänd ner 1 ½ dl kvarg (10%), 2 dl finriven lagrad prästost, 1/2–1 msk finriven pepparrot och 1–2 msk finskuren salladslök.
- Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Överbliven kräm är toppen på macka till mellanmål.