Björn orkar mer med konditionsträning
Björn Kjellander bytte till cykling på grund av en knäskada. Foto: Jörgen Ragnarson
träning

Björn orkar mer med konditionsträning

En knäskada gjorde att hotellstädaren Björn Kjellander fick byta handboll mot cykling. Nu cyklar han turer på upp till sex mil.

Publicerad 21 september 2016

I många år var handbollen hotellstädaren Björn Kjellanders stora passion. Han både spelade själv och tränade lag med yngre spelare. Men efter en allvarlig knäskada för några år sedan tvingades han att tänka nytt. Valet föll på cyklingen.

– Det funkade bra med mitt knä och det är en rolig träningsform. Man kommer väldigt långt på kort tid och det är lätt att ändra svårighetsgraden snabbt. En annan fördel är att jag kan ge mig ut när jag känner för det, jag måste inte passa några tider.

Hotellstädaren Björn Kjellander kan cykla upp till sex mil under ett träningspass.
Hotellstädaren Björn Kjellander kan cykla upp till sex mil under ett träningspass.

Sedan 2010 har Björn arbetat som städare på Scandic Karlskrona, ett arbete som är avgjort slitsamt för kroppen. Björn tror att hans tidigare träning har hjälpt honom att klara arbetsuppgifterna.
– Jag tror att jag har haft nytta av framförallt styrketräningen. Mycket av belastningen när man städar hamnar ju i axlar och rygg, och det var också där kroppen sade ifrån. Men när jag byggde upp styrka i ryggen märkte jag att kroppen inte tog lika mycket stryk när jag jobbade.

I dag är det mest cykling som gäller. Björn försöker vara ute tre till fyra gånger i veckan. Då kan han cykla allt från tre till sex mil.
– Det beror på dagsform, hur jag känner mig och hur mycket tid jag har på mig.
Vinsten av cykelträningen är framför allt bättre kondition, säger Björn.
– Det gör att jag orkar mer på jobbet. Jag blir inte lika trött efteråt.

Björns tips

Att styrketräna kan göra att man får mindre ont i kroppen och konditionsträning gör att man orkar mer. Men det är bra att börja långsamt. Ta små korta rundor i början så att du känner dig nöjd efteråt. Annars är risken att träningen förknippas med något negativt i stället för något positivt.

För tillfället arbetar Björn ungefär bara varannan, var tredje helg på hotellet. Han har tagit tjänstledigt för att läsa till sjuksköterska, en pojkdröm som ska bli sann.
– Jag har alltid drömt om att köra ambulans. Mitt mål nu är att bli anestesisjuksköterska.

Han har också ett annat mål: att göra en svensk klassiker. Han har också ett annat mål: att göra en svensk klassiker. Det är en kombination av fyra stora långlopp i skidåkning, cykling, simning och löpning. Hit hör till exempel Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimmet.
– Det är mitt långsiktiga mål. Min största ambition är att bygga upp tillräcklig kondition för att klara det. Men först måste jag spara ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa en riktig landsvägscykel, en racer.