»Kan faktiskt inte förstå folk i branschen som inte tränar«
Jenny Fälth styrketränar och tävlar i body fitness. Foto: Christel Lind
Träning

»Kan faktiskt inte förstå folk i branschen som inte tränar«

–Jag hade nog knappt klarat jobbet om jag inte hade tränat, säger Jenny Fälth som styrketränar och tävlar i body fitness.

Publicerad 21 september 2016

För Jenny Fälth i halländska Haverdal var styrke­träningen från början ett sätt att få egentid. Både hon och hennes dåvarande sambo ­arbetade i hotell- och restaurangbranschen, hon som receptionist och han som köksmästare, och fritid var sällsynt.

– Barnens pappa var nästan aldrig hemma, han jobbade mycket. Så träningen blev mitt sätt att komma i väg. Om jag hade bokat ett pass på gymmet var han ju tvungen att vara hemma.
En dag på gymmet fick Jenny frågan om hon ville vara med i ett nystartat tävlingsteam. Hon sade nej några gånger innan hon till slut tackade ja. År 2014 ställde hon upp i sin första tävling i body fitness.

Jenny Fälth
Jenny Fälth.

För den som inte vet påminner det om body­buildning, fast det är bara för tjejer och med naturligare muskler.
– Jag kände mig inte så bekväm i att gå i bikini och klackar, men jag tyckte faktiskt att det var mycket roligare än vad jag trodde att jag skulle tycka.

På den där första tävlingen kom hon tvåa och tanden var blodad, så att säga. Sedan dess har Jenny tävlat ett par, tre gånger per år. Inför varje tävling krävs månader av träning och ­aktiv kosthållning. Men för Jenny har träningen inte bara handlat om tävlingsvinster, utan även om att fixa jobbet utan smärta.
– Jag gjorde det mesta på hotellet: städade, serverade och stod i receptionen. Jag hade nog knappt klarat det om jag inte hade tränat. De flesta, framför allt i städet, hade ont mer eller mindre överallt. Jag kan faktiskt inte förstå folk som jobbar i branschen och inte tränar. Hur orkar de?

Som styrelseledamot i HRF:s avdelning Sydost har Jenny mött många branschmänniskor med liknande problem.
– När man träffat folk i fackliga sammanhang är det många som har ont i rygg och axlar. Det är många som inte tränar alls. Man kanske känner att man inte orkar efter jobbet, men samtidigt tror jag att man klarar jobbet betydligt bättre om man tränar.

Orka gå och träna!

Det svåra är att komma i gång med träningen, att orka ta sig i väg till gymmet efter jobbet. Men har man väl gjort det så är det lättare.

I dag jobbar Jenny inte kvar på hotellet. Hon är inne på sitt andra år på utbildningen biomedicin med inriktning på träning och jobbar extra på en restaurang ibland. Målet är att arbeta med träning i framtiden.
– Hur vet jag inte. Men jag skulle gärna vilja hjälpa andra med träning på något sätt.
Jennys senaste body fitness-tävling var i höstas. Nu blir det inget mer på ett tag eftersom familjen väntar tillökning i december.
– Men jag saknar det, så jag planerar att sätta i gång igen så snart det är möjligt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här