»Dansen och kockyrket passar bra ihop«
Alf Bogren, flerfaldig SM-mästare i bugg dansar med Maria Ottersten. Foto: Anna-Karin Nilsson
träning

»Dansen och kockyrket passar bra ihop«

På dagarna trillar han köttbullar i köket på hotell Diplomat. På kvällarna snör han på sig dansskorna och blir danslärare åt några av Sveriges mest erfarna dansare. – Det där med att göra flera saker samtidigt är ingenting för en som har dansat dubbelbugg, säger Alf Bogren.

Publicerad 21 september 2016

Dansen och kockyrket passar bra ihop. Kroppen tar ju mycket stryk av att jobba i kök. Då är det viktigt att ha något annat vid sidan av, och jag anser att dans är den bästa motionsform man kan ha, säger Alf Bogren. Han är kock, flerfaldig svensk mästare i bugg och före detta förbundskapten för svenska landslaget i boogie woogie.

Det var i början av 1990-talet som Alf tog sin första danslektion. Då var han en rätt vanlig fotbollskille som ville kunna imponera på damerna på västgötaslättens dansbanor.
– Jag är nerifrån Skara och där var det Parken som gällde på fredagar och lördagar. Då ville man ju gärna kunna dansa med tjejerna. Vi var fyra killar från fotbollslaget som gick, efter tre gånger var det bara jag kvar. Jag blev biten.

Sedan dess har det rullat på. År 1993 började Alf hålla egna buggkurser, och året därpå vann han sitt första SM-guld i bugg. Det andra kom 1998. Samma år blev han tillfrågad om han ville bli förbundskapten för landslaget i boogie woogie, en dans från 1950-talet som Alf och några andra entusiaster börjat lära sig med hjälp av gamla filmer. Det slutade med vinst i både EM och VM, för både juniorer och vuxna.

Alf Bogren, buggmästare
Dans är bästa motionsformen, tycker Alf Bogren.

– Man kan faktiskt säga att jag var den mest framgångsrika förbundskapten som Sverige har haft. Och parallellt med detta jobbade jag som kock i olika former. Jag lagade mat på dagarna och dansade på kvällarna, jag var ute jämt. Det blev kanske lite för mycket ett tag.

Alf och sambon Maria Ottersten, som han träffat genom dansen, bestämde sig för en förändring. I början av 2000-talet sade de upp sig från både jobb och dansuppdrag – och flyttade till Teneriffa. Efter fyra år i solen flyttade de tillbaka.
Nu är livet lugnare. Efter tio år i köket på hotell Diplomat i Stockholm har Alf fått titeln lunchansvarig, vilket betyder mer fix bakom kulisserna och mindre service.
– Jag har fått artros i en axel som jag har opererat två gånger, så tanken är att jag ska ta det lite lugnare. Jag trivs bra, jag har en bra arbetsgivare.

Trots problemen med axeln och ett knä som spökar, är Alf övertygad om att dansen har gjort att hans kropp har klarat av det slitiga kockjobbet bättre.
– Skador jag har fått hade jag fått oavsett dansen. Dansen har tvärtom gjort mig väldigt rörlig för att vara i min ålder. Och jag har en otrolig balans och kroppskontroll. Det där med att göra flera saker samtidigt är ingenting för en som har dansat dubbelbugg. Och tävlingserfarenheten gör att jag sällan blir stressad, och det är när man är stressad som man gör felaktiga rörelser.

Även konditionen har han att tacka dansen för, säger Alf.
– Att dansa sådana här danser kräver oerhört bra kondition. När jag tävlade som mest hade jag grym kondition. Då gjorde man tester på de olika landslagen, och vi var det landslag efter hockeylandslaget som hade bäst kondition.

Alfs tips

Att stå och gå länge sliter på knän och rygg. Gym är bra, men det är ytterligare en påfrestning för kroppen. Satsa på en motionsform där du rör på kroppen på ett annat sätt, som dans, judo eller yoga.

Nu har även dansandet fått ett något lugnare tempo. Tre-fyra kvällar i veckan håller Alf och Maria kurser i bugg och foxtrot på dansskolan Dance factory som ligger nära deras hem. Det är både nybörjarkurser och kurser för par som har dansat i många år, berättar Alf.
– Jag hjälper duktiga par som behöver utvecklas som dansare och få mer förståelse för vad de håller på med. Det är kul.
När Alf och Maria får möjlighet går de gärna ut och dansar privat också, men det är inte helt lätt i Stockholmstrakten, säger Alf.
– Det är dåligt med dansbanor här. I utkanterna finns det, men det är inte lika vanligt som det är på landsbygden. Det är inte särskilt populärt med dansbandsmusik.

Ännu har han inte lyckats locka med någon av kollegorna i köket på Diplomat att dansa, men han har inte heller mött några fördomar kring sitt dansintresse.
– Faktiskt inte alls. Många tycker nog att det är lite häftigt att jag har varit svensk mästare och så. Men de gillar inte heller dansbandsmusik, det spelas mest hårdrock i köket. Men när jag har satt på boogie woogie, då tycker de att det svänger lite.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här