Kocken Mathilda läser till måltidskreatör
Mathilda Sjöman. Foto: Kicki Nilsson
Porträttet MATHILDA SJÖMAN

Kocken Mathilda läser till måltidskreatör

Kocken Mathilda Sjöman vill ta sin matlagning till högre nivåer. Vägen dit går via utbildningen till kulinarisk kock och måltidskreatör i Grythyttan.

Publicerad 1 september 2022
Mathilda Sjöman. Foto: Kicki Nilsson

Det är i Grythyttan det händer. Här utbildas kockar och sommelierer till en bransch som skriker efter dem. Studenterna tillhör Örebro universitet och utgör en fjärdedel av de runt 800 invånarna.
En av dem är Mathilda Sjöman, som studerar till kulinarisk kock och måltidskreatör.

Hur hamnade du här?
– Jag är utbildad kock och servitör ­sedan tidigare och jobbade i 2,5 år hemma i Jönköping. När coronan kom blev det inte så mycket pass, och jag tycker det är kul att plugga.
Det var antingen kulinarisk kock eller sommelierutbildning som gällde. Jag har alltid älskat att laga mat, så det var rätt för mig. Men vi får lära oss mycket om dryck också.

Så om det inte var för pandemin hade du kanske jobbat på i Jönköping?
– Det hade i alla fall varit mindre chans att jag hade pluggat. På sätt och vis är jag glad att coronan kom.

Jag tror att jag har lärt mig mycket om bakgrunder och helheten.

Vad lär du dig som du inte lärde dig i gymnasiet?
– Första året är det ganska mycket upprepningar från gymnasiet, men mycket mer ingående. Jag tror att jag har lärt mig mycket om bakgrunder och helheten. Varför man kombinerar en efterrätt som man gör till exempel. Eller varför kött, sås och potatis går så bra ihop. Sedan får vi ju skriva mycket akademiska texter.

Är det ovant?
– Nja, det är kul. Många hoppade av ­i början för att de inte var beredda på att det var så mycket teori. Folk glömmer att vi går på universitet. Det är inte som att jobba i branschen. Jag skulle säga att 75 procent är teoretiskt och 25 procent praktiskt.

Men allt inom restaurang handlar om att kommunicera.

Har du nytta av att du jobbat som kock i några år?
– Man har ju lite koll på grejerna. Inte alla som går här är utbildade inom kök eller har erfarenhet från restaurang. På sätt och vis får man utmana dem mer än sig själv. Men allt inom restaurang handlar om att kommunicera. Det viktiga är att man är intresserad.

Tror du att du kommer att få jobb på finare krogar efter utbildningen?
– Det kommer i alla fall vara betydligt mycket lättare. Vi har en grupp på Facebook för oss studenter där finare restauranger söker efter folk härifrån hela tiden. Utbildningen är ju gjord för att man ska få de högre positionerna. Men vi jobbar jättemycket med värderingar. Att alla är lika mycket värda oavsett position, alla betyder något.

Mathilda Sjöman

Ålder: 21 år, fyller 22 i november. Gör: Studerar till kulinarisk kock och måltidskreatör i Gryt­hyttan, med två år kvar. Om facket: »Jag är med för jag vet att branschen är så shady. Det är skönt att alltid ha någon som kan backa en om man blir felbehandlad.«

Om du fick bestämma – finns det något du skulle ändra på i branschen?
– Det skulle kanske vara att ta bort de extremt långa passen. På helgerna kan man jobba från öppning till stängning och hinner kanske slänga i sig en bit potatis. Det är inte hållbart. Restaurangerna har dålig planering i allting. Har du fyra stationer i ett kök och fyra kockar är det klart att alla måste jobba. Det behövs bättre system. Och man måste våga anställa folk, det är ju inte omöjligt.

Ingen risk att du hoppar av nu när branschen skriker efter kockar?
– Alla mina restaurangkompisar i Jönköping säger »Mathilda, du behöver inte gå den där utbildningen. Du lär dig mer på att jobba.« Men jag har satt ett mål för mig själv. Jag ska gå klart för att visa att det är värt det. Jag ska få min kandidatexamen och kunna visa att detta har jag klarat.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här