Här får Bolaget facklig påfyllning
Lena Åman och Linda Larsson. Foto: Stéfan Estassy
Arbetspasset Restaurang bolaget

Här får Bolaget facklig påfyllning

Hur ska facket leva vidare när eldsjälen slutar? Linda Larsson trädde fram när veteranen Lena Åman drog sig tillbaka. Följ med till Folkets hus i Sandviken och restaurang Bolaget!

Publicerad 17 november 2025

Restaurang Bolaget ligger i Folkets hus i Sandviken. Den här lunchen jobbar ett gäng som både lämnat och kommit tillbaka till branschen.

Mitt i lokalen finns scen och dansgolv, det ska bli jazzklubb till kvällen. I lördags var det danskväll med Larz-Kristerz.

Då jobbade Linda Larsson i baren.
– Jag tycker om dansband så då jobbar jag gärna. Vi turas om att ta kvällarna. Man kan säga till i förväg vilka man inte kan.

Bolaget har också discokvällar med till exempel 70- eller 80-talstema.
– Jag försöker hitta drinkar som var vanliga då, som San Francisco.

Tar över det fackliga

Linda är både bartender och servitris. Under lunchen hjälps hon och Lena Åman åt att plocka undan och hålla snyggt efter lunchgästerna.  

Men det är inte bara där de hjälps åt. Snart ska Linda vara med på sin första HRF-kongress och Lena på sin sista. För när Lena började fundera på hur det skulle gå med det fackliga när hon gick i pension fanns Linda där.

– Jag märkte att du var intresserad, för du frågade alltid när jag varit i väg på något fackligt.
– Jag är nyfiken som person och ville veta vad som är rätt och fel, säger Linda.

Förra året blev Linda skyddsombud och i år utsågs hon även till platsombud.

Servis med kockerfarenhet

Lena har en lång facklig karriär bakom sig.  
– För mig har det varit viktigt med det fackliga arbetet. Då känns det tryggt att någon tar vid.

Eftersom Lena jobbar kvar till januari 2026 har det blivit en smidig övergång.
– Jag kan fråga på en gång när jag undrar något och hon är bra på att dela med sig av sin kunskap, säger Linda.

Lena började som kock, men de senaste tio åren har hon jobbat i servisen. Hon kan fortfarande hoppa in i köket om det behövs. Det kan även Linda. Båda hjälper också till i luckan om det kommer mycket folk, så att de inte ska bli köer.

Det är en bra arbetsplats, tycker de.
– Vi har kollektivavtal, företagshälsovård, friskvårdstimme och lönen kommer på rätt dag, säger Lena.

Karriär i facket

Så var det inte alltid när hon började i branschen 1979. På den tiden blev man närmast automatiskt medlem i facket.
– Jobbade man var man med. Det bara var så. Här i Sandviken har också IF Metall alltid varit starka. Det är en bruksort och det präglar.

Men Lena gjorde mycket mer än att bara vara medlem.
– Jag har gått hela vägen så att säga. Jag blev platsombud och skyddsombud, satt i förbundsstyrelsen och blev ombudsman.

Då hade hon ansvar för hela Gävleborg.
– Jag förhandlade, bildade klubbar och värvade medlemmar. Efter sju år, 2008, sa jag upp mig. Det blev för tungt.

Lena startade hunddagis, men fortsatte att jobba extra i branschen. När hon fick frågan om att börja som fastanställd på Folkets hus tackade hon ja, till både jobb och fackliga uppdrag.

– Man trivs ju med jobbet, kollegorna och den lagoma stressen.

Kockarna som återvände

De två kockarna som jobbar i restaurangen den här dagen är också återvändare. Både Mattias Pettersson och Tobias Norstedt har testat andra jobb.

Mattias provade att vara säljare på ett byggföretag, men nu står han där i luckan och lägger upp schnitzel.
– Det är kock jag är, det sitter i ryggraden. Det är en kul bransch att jobba i om man är en serviceminded människa som tycker om att göra folk glada.

Tobias har suttit på kontor och sålt grönsaker hos en grossist.

– Jag trivs i köket. Men när man har småbarn och annat att göra på helgerna kan det vara svårt med restaurangjobb. Här funkar det, eftersom vi samsas om när vi ska jobba kväll och helg.  

Linda har inte bytt bransch, men däremot jobbat på andra arbetsplatser.
– Men jag har alltid kommit tillbaka hit, för kollegorna, arbetsmiljön och så är det en väldigt familjevänlig arbetsplats.

Nu har hon dessutom fackuppdragen.
– Det känns väldigt bra att jag fått lite tid på mig att komma in i det. Vi håller också på att bilda en lokal ungdomskommitté och jag har samarbete med Fastighets i huset, så jag är inte ensam. Dessutom vet jag att jag kommer att kunna fråga Lena om saker, även när hon slutat.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här