Gör zuccé med zucchini
Kryddig böngryta med färska tomater och plommon. Foto: Linus Meyer
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Gör zuccé med zucchini

Nu dignar både trädgårdar och butiker av zucchini. Tur att de passar i allt från böngryta till briocher!

Publicerad 24 september 2015

Kryddig böngryta med färska tomater och plommon
(6–8 portioner)
Underbar sötsyrlig och aromatisk höstgryta! Välj fasta grönsaker i säsong. Servera med mild yoghurt, pickels och basmatiris med rostad kokos.

  • ½ msk brunt senapsfrö
  • 4 dl tärnade hårda grönsaker, som lök, morot, blekselleri
  • ¾ dl (cirka 45 g) finhackad eller grovriven ingefära
  • 50–75 g smör
  • 1 tsk kardemummafrön, mortlade
  • 1 ½ tsk spiskummin, mortlad eller mald
  • 1 tsk hel svartpeppar, mortlad
  • 2 klyftor vitlök
  • 600 g färska plommontomater, i bitar
  • 200 g plommon, urkärnade och grovhackade
  • 2 burkar små vita bönor, avrunna
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 litet huvud blomkål, i bitar
  • 2 små zucchini, grovt tärnade
  • rapsolja, salt, socker

Till servering:
blad av koriander och mynta

Rosta senapsfröna i en stor kastrull tills de är gråa, cirka 5 minuter på medelvärme. Häll över dem i en skål och ställ åt sidan. Lägg grönsaker, ingefära och smör i kastrullen. Fräs på medelvärme tills grön­sakerna är mjuka och har fått färg. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
–Vänd ner senapsfrön, kardemumma, spiskummin och svartpeppar i grytan. Skala och mortla vitlöken grovt. Vänd ner. Höj värmen och fräs en minut under omrörning. Rör ner plommon, fräs några minuter. Rör ner tomater. Låt puttra minst 30 minuter. Späd med buljong då och då.
–Under tiden: Lägg blomkål och zucchini i en panna, salta lätt och vänd runt med 1 msk rapsolja. Rosta i ugn tills grönsakerna har blivit brunfläckiga, det tar cirka 15 minuter.
–Vänd ner rostade grönsaker och bönor i grytan. Smaka av med salt och socker, låt puttra 5 minuter.

zucchinibriocher

Briocher med zucchini, ost och rosmarin

(12 bullar)
Att baka brioche-bullar är lättare än du tror! Servera dem som lyxigt mellanmål eller helgfrukost.

  • 25 g jäst
  • 1 ½ dl mjölk
  • ¾ tsk salt
  • ½ dl socker
  • 3 + 1 ägg
  • 500 g vetemjöl
  • 1 msk finhackad rosmarin
  • 200 g + 15 g rumsvarmt smör
  • 12 hårdstekta zucchiniskivor, avsvalnade
  • cirka 125 g parmesan eller hård getost

Lös upp jäst, socker och salt i mjölk i en stor bunke eller i skålen till en hushållsassistent. Knäck ner 3 ägg. Häll ner mjöl och rosmarin. Klicka ner 200 g smör.
–Arbeta ihop degen och knåda 5–10 minuter med degkrokar tills den är fast och glänsande. Täck över och jäs i 50 minuter eller ännu hellre i kyl över natten.
Sätt ugnen på 225 grader (varmluft). Ta fram degen. Smörj en muffinsform för 12 muffins. Dela degen
i 12 bitar. Rulla till jämna bollar och lägg i formarna. Jäs övertäckt 20 minuter.
Dela parmesanosten i 24 små bitar. Torka zucchiniskivorna med hushållspapper. Tryck ner en zucchiniskiva och två ostbitar djupt i varje muffins. Vispa upp det återstående ägget och pensla briocherna.
Grädda tills ytan är mörkt gyllene, 8–10 minuter.
Låt svalna under duk.

zucchini rissallad

Ljummen rissallad med zucchini, sidfläsk, dill och kantareller

(2–3 portioner)
Överblivet ris eller andra gryn förvandlar snabbt ­vardagen till fest. Den som vill laga helvego hoppar över fläsket och vänder i stället ner tärnad hård getost samtidigt med zucchinin.

  • cirka 100 g rökt sidfläsk i bit
  • ½ msk repade dillfrön
  • 1+1 msk olivolja
  • 250 g kantareller
  • 1 liten grön zucchini
  • 1 ½ dl finskuren dill
  • 2 tsk sherryvinäger
  • ½ dl tunt skivad salladslök
  • 5 dl kokt ris, gärna basmatiråris
  • nymald svartpeppar och örtsalt, gärna Herbamare

Skär bort svålen på fläsket och tärna resten fint. Stek sakta i 1 msk olivolja i en stor djup stekpanna tills det är brynt. Vänd ner dillfröna den sista minuten. Ös ner fläsket i en stor skål, behåll fettet i pannan.
Under tiden: Riv zucchinin grovt, blanda med 1 msk olivolja, dill och sherryvinäger och salladslök. Grovhacka större kantareller. Stek sakta på medelvärme i fläskfettet tills svampen är fint brynt. Vänd snabbt ner fläsk och ris. Värm under omrörning. Vänd ner zucchiniblandningen. Smaka av med örtsalt och servera.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här