På menyn dryck
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Rikt och friskt till zucchini

Zucchinin smälter diskret in i bakgrunden och släpper fram mer smakstarka ingredienser. Albari√±o eller pinot noir? Här får sammanhanget avgöra.

Publicerad 24 september 2015
inlinebild
Ulrika Karlsson matchar mat med zucchini bland ingredienserna. Foto: Annika af Klercker

Sommarens sena värme gör att vi kan njuta av närodlade frukter och grönsaker ännu några veckor. Broccoli, blomkål och zucchini är några av de grödor som dels klarar förvaring bra, dels skördas under den senare delen av årstiden.
Zucchini liknar gurka men är betydligt fastare i konsistensen, rik på karoten och kalium och har lågt energivärde. Med andra ord ljuvligt god att använda i matlagning. Rå doppas den exempelvis i ramslöksdip av majonnäs och mixad lök, gott före middagen och gärna med ett glas mousserande vin.

Tillagad zucchini bidrar med konsistens och går att kombinera med många olika drycker. Används den i kryddiga rätter, till exempel i curry, passar fylligt vitt, gärna av druvan chardonnay eller den italienska vermentino. Finns fisk och skaldjur med bland ingredienserna är albariño ett rikt och friskt alternativ som  piggar upp helheten.

I receptet på rissallad har zucchinin sällskap av fläsk, råris och kantareller. Då landar valet på elegant rött av pinot noir. Druvan har smakbredd och djup utan att vara fyllig. Perfekt till lätta rätter utan krävande inslag av smör och grädde. En grillad köttbit med grillad gul zucchini och olivolja blir en kombo som smakar utmärkt med mustigt ­rött av druvan nebbi­olo från nordvästra Italien.

Gott i glaset till zucchini

 1. 2014 Pazo Cilleiro Albariño, Spanien, 2263, 139 kr, 750 ml
  Mix av mineral, honung och fräsch syra ger en spänstig ­helhet. Även toner av mango, söta päron och apelsin­karamell.
 2. 2014 Solosole Vermentino, Italien, 4323, 119 kr, 750 ml
  Balanserat och finstämt med päron, örter, gula äpplen och bittermandel. Plus för bra koncentration och hyfsat pris.
 3. Rådanäs California Common, Sverige, 1470, 19:90, 330 ml
  Gräs, lime, aromatisk humle och karamell ger en fräsch men rundad smak. Lättdrucken öl som passar smala rätter.
 4. Les Pres Biologique Blanc Mousseux, Frankrike, 1995, 65 kr, 750 ml
  Alkoholfritt och bubblande med melon, skumbanan och söta päron i fokus. Citrus dröjer sig kvar. Gott före middagen!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.