På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fyra alkoholfria fynd

Vitt vin eller äppelmust, ale eller blåbärsdricka. Det finns ett riktigt bra utbud av goda, alkoholfria drycker just nu.

Publicerad 27 februari 2014

Systembolaget har fullkomligt briljerat med sitt alkoholfria sortiment de senaste åren, dryckerna har blivit flera och urvalet betydligt bättre. Numera dricker vi gärna alkoholfritt till middagen eller varvar god alkohol med de alkoholfria alternativen.

I öl är det malt och humle som bidrar med mycket av karaktären, därför väljer vi friskt bland lager, ale och veteöl. Likaså ger frukt och bär gott i glaset och de vita alkoholfria vinerna bjuder äntligen på fullvärdig upplevelse, framför allt när de serveras till mat. Under begreppet alkoholfritt på Systembolaget ingår drycker med 0,0–0,5 i alkoholhalt, då alkohol är en smakbärare även i mycket låg andel uppskattar vi att dessa drycker är en del av sortimentet.

Torr äppelcider och äppelmust passar rätter av ljust kött och kyckling, gärna med fruktigt och sött bland tillbehören. Alkoholfri lageröl släcker törsten till husmanskost medan ale klarar mustiga köttgrytor och veteöl passar heta asiatiska rätter. Drycker av lingon och blåbär är riktigt gott till vilt, med bärgelé vid sidan blir kombinationen en fullträff.

Dessutom fixar vi gärna alkoholfritt på egen hand. Vinter­tid är det svårt, men plocka blommor från fläder, lind, hägg och syren i sommar och frys in. Så här års är det perfekt att ta ur frysen och göra dryck på. Ett tips är att blanda med mineralvatten och garnera med örter eller bär, så är drinken före middagen i hamn.

Fyra alkoholfria tips

 • 2012 Jus de Pommes Artisanal Pétillant, 1990, 39 kr, 750 ml
  Pärlande läckert av mogna äpplen och citronmeliss. Aningen sötma dröjer sig kvar. Serveras väl kylt!
 • Saxhyttegubbens Blåbär 100 %, Sverige, 1964, 69:90 kr, 330 ml
  Annorlunda, friskt, stramt och torrt av skogens blåbär. Utmärkt till kött, gärna med syrliga tillbehör.
 • Staropramen Non-Alcoholic, Tjeckien, 1930, 12.40 kr, 330 ml
  Lageröl som bjuder rikligt av bröd, torkade apelsinskal, honungssötma och lagerblad. Perfekt till husman, både fisk och kött.
 • Fentimans Ginger Beer, Storbritannien, 1963, 22.50 kr, 275 ml
  Snyggt förpackad och fullmatad med ingefära, lime och enbär i doft och smak, en dryck som gör sig bäst riktigt kyld. Fullträff till sushi!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.