Föreslå en förmån!
En tänkbar förmån är massage på arbetstid -- delvis bekostad av jobbet. Foto: Rebecca Elfast
På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Föreslå en förmån!

Träningskort, skor eller nikotinplåster -- det finns gott om förmåner som en omtänksam arbetsgivare i branschen skulle kunna erbjuda. Här är nio förslag -- från enkla saker till sånt som kräver förhandling.

Publicerad 27 mars 2015
 1. Träningskort. Om det finns ett gym på arbetsplatsen så är det mer en självklarhet än en förmån att de anställda ska få träna där. Men alla arbetsgivare vill väl ha friska anställda? Ett friskvårds­bidrag till träningen är en vanlig förmån.
 2. Skor. Arbetsgivaren ska stå för skyddsskor. Det finns dock arbets­givare som är mer generösa mot de anställdas fötter. Företaget kan bekosta ett par om året, ge ett bidrag på 200–300 kronor eller stå för halva kostnaden.
 3. Massage. En populär förmån i kontorsvärlden som passar lika  bra för spända köks- och receptions­ryggar. En variant är att hyra en massage­fåtölj och ställa i personalrummet, så kan den som vill få massage när det finns tid.
 4. Event. Alla är inte Petter Stordalen och kan hyra Globen, men att bjuda på entré till en matmässa eller liknande är mer genomförbart.
 5. Utbildning. Betald kursavgift och utbildningsdagar för valfri kurs, mer eller mindre kopplad till jobbet. Om det finns många icke-simkunniga kanske simundervisning kan passa? Vidare­utbildning som krävs för att du ska kunna sköta ditt jobb räknas inte som förmån.
 6. Sjukvård. Akuta läkarbesök får du göra på arbetstid, enligt kollektiv­avtalet. En del arbetsgivare låter sina anställda gå till doktorn på betald arbetstid även när det inte är akut, kanske vill din chef bli en av dem? Företags­hälsovård är ovanligt på branschens arbetsplatser, men ni kan alltid väcka frågan.
 7. Rökavvänjning. Sluta röka-kurser på arbetstid, inhyrda föreläsare som kommer till arbetsplatsen, betald nikotin­ersättning – det här är nästan en förmån för arbetsgivaren att få hjälpa till med!
 8. Smågrejer. Bra handkräm, fluorskölj, fruktkorgar. Sådana saker är personalvård och  kostar inte arbetsgivaren speciellt mycket, men höjer ändå trivseln ett litet snäpp.
 9. Önskescheman. Kostar arbets­givaren inget, men kräver gott samarbete och bra räknehuvuden bland de anställda som får lägga sina egna scheman. Förmånen ligger i den härliga känslan av att få styra över sin egen tid, jobba tidigt och sent när det passar.

Kort om förmåner

 • –Förmåner är all ersättning som en anställd får i annat än pengar. De flesta förmåner är skattepliktiga.
 • –Motion och friskvård är skattefria förmåner men det finns många undantag, som golf och äventyrsbad.
 • Det är Skatteverket som  bestämmer hur mycket en förmån är värd.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.