övervakning

Det här gäller vid övervakning

Det är inte bara att sätta upp kameror eller ringa till övervakningsföretaget. Tillstånd kan behövas och även facklig förhandling.

Publicerad 18 maj 2016
  • Facklig förhandling krävs enligt medbestämmande­lagen för olika slags övervakning. Vid förhandlingen ska det diskuteras hur den ska gå till och hur de anställda ska informeras. Här finns tillfälle att ställa frågor. På vilket sätt skulle till exempel kameror förhindra olyckor?
  • Om kameror sätts upp eller kontroller görs utan förhandling kan facket stämma arbetsgivaren för brott mot mbl.
  • Reglerna för kamera­övervakning står i kamera­övervakningslagen. Länsstyrelsen ger tillstånd för kameror på allmän plats. På andra platser är det tillåtet om övervakningsintresset väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad, eller om personen ger sitt samtycke.
  • Smygfilmande är förbjudet. Det som spelas in får bara sparas så länge det är nödvändigt. Datainspektionen har tillsynsansvar och ser till att reglerna följs.
  • Om en arbetsgivare vill införa alkohol- och drogtester ska de utföras av utbildad hälso- och sjukvårdspersonal. Det måste finnas en alkohol- och drogpolicy som har förhandlats med facket. Enligt en överenskommelse mellan HRF och Visita kan företagen få testa de anställda. Men då måste det finnas rimliga skäl till testerna och ett avtal med HRF.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här