De råkade ut för kameror, mobilspan och smygkontroller
Arbetsgivaren ville sätta upp kameror i anläggningens korridorer och i tvättstugan. Foto: Fredrik Sandberg / TT Bild
övervakning

De råkade ut för kameror, mobilspan och smygkontroller

Kameror på flera håll inne i fastigheten, hemliga kontrollanter i baren eller en chef som kan se i mobilen vad som händer på arbetsplatsen. Tre branschanställda berättar om hur de övervakats.

Publicerad 18 maj 2016

Ännu fler kameror – då sade David ifrån

David arbetade på en konferensanläggning där det fanns övervakningskameror. Personalen tyckte att det var okej eftersom chefen hade förklarat syftet. Vid ett tillfälle hade en bedragare fastnat på film. När arbetsplatsen blev asylboende ville arbetsgivaren sätta upp flera nya kameror, bland annat i tvättstugan och i ­korridorerna.

Om något händer skulle inte kameran skydda mig.

– Vi ifrågasatte det. Var det för att skydda oss eller för att hålla koll på oss? Om något händer skulle inte kameran skydda mig.
Några gånger har det uppstått laddade situationer, men David har inte känt sig hotad på jobbet. Det som han tycker vore motiverat är fler kameror vid ingångarna, för att se om obehöriga kommer in.
– Det skulle vara för att skydda dem som bor här.
Hotell- och restaurangfacket har anmält arbetsplatsen till Data­inspektionen eftersom de satt upp kamerorna utan mbl-förhandling.

Maria blev omplacerad efter smygkontroll

Bartendern Maria blev inkallad till chefen, som lade fram en rapport från ett övervakningsföretag.

Hade Maria missat att slå in två glas vin?
Hade Maria missat att slå in två glas vin?

Maria visste att det gjordes civila kontroller av allt från bemötande till kassahantering, men blev minst sagt förvånad när arbetsgivaren anklagade henne för att en vecka tidigare ha ­
låtit bli att slå in två glas vin och sedan sade att hon skulle omplaceras.
– Jag trodde kontrollerna gällde allvarliga saker, inte ett mänskligt misstag. Det var också märkligt att de gick på hörsägen från kontrollanterna.
I efterhand mindes hon ett lite märkligt sällskap som suttit tysta och druckit utan att verka ha det särskilt trevligt.
Maria fick tillbaka sitt vanliga arbete när HRF och arbetsgivaren hade en förhandling. Arbetsgivaren hade inte förhandlat om kontrollerna innan de utfördes.

Julias chef spanade på kaféet med mobilen

Chefen kopplade webbkameran till sin mobil.
Chefen kopplade webbkameran till sin mobil.

Julias chef gjorde ett fynd på elkedjan: en liten webbkamera som kopplades till mobilen.

På så sätt kunde chefen arbetsleda på distans. Julia fick samtal om att avsluta rasten och påpekanden som: »Det ser tomt ut i hyllan.« Julia kontaktade Hotell- och restaurangfacket som berättade att det är förbjudet med övervakning i realtid. Hur det gick sedan vet inte HRF.