Många hotell sätter upp övervakningskameror i utrymmen där personal eller gäster vistas, som korridorer, förråd och kök. Nu ska Datainspektionen granska om kameraövervakningen följer lagen.
I början av nästa år ska Datainspektionen, DI, granska sex hotell på olika platser i landet. Syftet är att kontrollera om övervakningen följer kameraövervakningslagen. Man kommer bland annat att titta på om hotellen informerar tillräckligt tydligt om övervakningen. Granskningen är också till för att avgöra om syftet väger tyngre än enskilda personers intresse av att inte bli övervakade, exempelvis om det handlar om att förhindra brott eller olyckor.
– Vi får kopior på alla beslut om kameraövervakning från länsstyrelserna, och då ser vi att det är många hotell som använder sig av kameror. Det är vanligt att de har övervakningskameror i varuintag, låsta hotellkorridorer, kök, kontorsutrymmen och förråd för exempelvis öl och vin. Vi vet ju inte vad orsaken till övervakningen är, det kan handla om att det varit inbrott, rån eller liknande. Men det får utredningen visa, säger Malin Ricknäs som är jurist på DI.
Den som vill sätta upp en övervakningskamera utomhus måste söka tillstånd hos länsstyrelsen. För övervakningskameror inomhus, till exempel inne i en hotellkorridor eller i ett förråd, behövs inte något tillstånd. Däremot måste man följa kameraövervakningslagen och förhandla med facket. Sedan kameraövervakningslagen började gälla 2013 har DI fått kännedom om 65 beslut om övervakningskameror på hotell. Av dem innehöll 17 beslut avvisade kameror som övervakade platser dit allmänheten inte hade tillträde.
– De hotell som vi nu granskar har fått tillstånd för andra kameror. Det innebär bland annat att de ska ha fått generell upplysning om vilka regler som gäller, exempelvis om vem som ska få tillgång till bilderna och om tystnadsplikt.
De här hotellen ska granskas
- Elite Grand Hotel, Gävle.
- Stenungsbaden Yacht Club, Stenungsund.
- Hotel Kungsträdgården, Stockholm.
- Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg.
- Best Western Västerviks stadshotell, Västervik.
- Vox Hotel, Jönköping.
De sex hotellen har valts ut för att täcka in olika områden i landet och för att de har använt kamerorna på olika sätt inne på hotellen. Tanken är att Datainspektionen ska kunna använda resultatet för att ta fram checklistor och informera andra hotell om vad som är okej och inte.
– Det finns inte någon särskild misstanke eller så mot just de här hotellen. Det handlar mer om att vi vill jobba lite smart, vi kan inte vara ute på alla ställen, förklarar Malin Ricknäs.
Granskningen beräknas vara klar under första kvartalet 2017.