Kongress 2011
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De vill leda förbundet

Äkad öppenhet i förbundet. Mer aktivitet ute på arbetsplatserna. Fler engagerade förtroendevalda. Ella, Therese och Malin tänker växla upp tempot om det blir tre nya år i HRF-toppen.

Publicerad 16 november 2011

Om kongressen går på valberedningens förslag blir det samma trio i ledningen för förbundet som det varit de senaste tre åren. Ella Niia, Therese Guovelin och Malin Ackholt känner varandra väl och tecknar en samstämmig bild av de utmaningar som väntar.
– Vi tre har jobbat väldigt bra tillsammans. Det skulle vara roligt att få fortsätta arbetet. Det är en stor utmaning att vända medlemsutvecklingen, säger förbundsordförande Ella Niia.
Therese Guovelin instämmer:
– Det här är ett härligt uppdrag. Jag tror verkligen på vår organisation och hela branschen. Det händer spännande saker. Nu känns det litet som ett flygplan som precis fått fart, och man vill ju få vara med när det lyfter också, säger hon.

Och visst finns det utmaningar. De båda senaste kongressperioderna har förbundet tappat nästan hälften av medlemmarna. Bakom den utvecklingen ligger förändringar som varit svåra att möta. Alliansregeringens regler för a-kassan och allt fler visstidsanställningar är ett par exempel.
– Men vi kan inte sitta och vänta på regeringsskifte. Nya ­tider kräver nya metoder, och förbundet är redo för förändring. Vi måste synas mycket mer ute på arbetsplatserna, och det klarar vi med hjälp av våra duktiga förtroendevalda och lokalombudsmän, säger Ella Niia.

Det har dock blivit svårare att arbeta fackligt. Arbetsgivare med liten förståelse för den traditionella svenska modellen och slimmade organisationer ger mindre utrymme för facket på jobbet.
– Vi har arbetat med att hitta former för samtalen på arbetsplatserna och nu kommer vi att se resultatet av detta, säger Malin Ackholt, som är väl medveten om att medlemstillströmning också medför mer arbete för ombudsmännen.
– Vi måste se till att prioritera. Det kanske inte är nödvändigt att springa fortare. Vi kan springa smartare i stället, säger hon.

Längre intervjuer med de tre hittar du i länkblocket uppe till höger.

Förslag på nytt upplägg för ledningen

Valberedningen har nominerat efter de stadgar som gäller i dag. Om kongressen godkänner förslaget till nya stadgar, och beslutar att valen ska ske efter den nya ordningen, kommer styrelsen att minska från femton ledamöter till tolv, inklusive de tre i arbetsutskottet.
I så fall ska andre förbundsordförande benämnas »vice ordförande«, och tredje förbundsordföranden blir »avtalssekreterare«. Antalet suppleanter i styrelsen minskar kraftigt genom att det blir en rak suppleantlista i stället för personliga suppleanter som i dag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.