Kongress 2011
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Malin vill påverka arbetsgivare och samhälle

Spännande, är ett ord hon ofta använder, Malin Ackholt. Efter dryga sex år på posten som tredje ordförande i HRF är hon fortfarande entusiastisk.

Publicerad 16 november 2011

– Det är verkligen en förmån att få arbeta med förbundsstyrelsen och två så kloka kvinnor som Ella och Therese. Vi är väldigt olika men vi kompletterar varandra, säger hon på den trygga skånska hon tagit med sig från hemstaden Helsingborg.
De här åren har bjudit både medvind och motvind. Det har varit två tuffa avtalsrörelser där förbundet fick varsla om konflikt båda gångerna.
– Jag är nöjd med vårt arbete i avtalsrörelsen 2007. Vi var duktiga och vi fick igenom ett bra avtal. Det var ett exempel på att träget arbete lönar sig. Andra tillfällen jag minns med glädje är när vi fått gehör för synpunkter vi framfört till myndigheter och politiker.

Branschens utveckling
är en viktig uppgift. Där tycker Malin Ackholt att HRF hittills samarbetat bra med arbetsgivarna i SHR.
– Det är viktigt att vi har en samsyn. Vi är inte bara motparter. Vi måste också vara medparter. Alla i branschen är beroende av att vanliga familjer kan gå ut och äta sin lördagsmiddag. Vi har duktiga medlemmar som inte ska fara illa hos oseriösa arbets­givare. De som inte har direkta problem ska förstås också kunna förbättra sina villkor.
Hon minns även tunga dagar.
– Hela 2008 var tungt. Det hände mycket både i förbundet och i vår omvärld som var svårt. Tid har ägnats åt självrannsakan och analys av olika beslut. Det är ju viktigt att se vad man kanske kunnat göra annorlunda, säger hon och betonar att en utmaning framöver blir den parlamentariska utredningen om a-kassan och hur ett eventuellt obligatorium ska se ut.

Som den kock Malin i grunden är återgår hon gärna till grytorna.
– I helgen lagade jag rotmos och fläsklägg som ren terapi, skrattar hon och säger att den dag hon inte sitter i HRF:s ledning ska hon ägna sig åt att teckna kollektivavtal, för det är grundbulten för allt fackligt arbete. g

Malin Ackholt

Är i dag: Tredje ordförande i HRF sedan 2005.
Nominerad till: Tredje ordförande alternativt
avtalssekreterare.
Ålder: 39 år.
Bor: I Strängnäs med maken Kent, ombudsman på LO.
Utbildning: Gymnasiekompetens på kocklinjen.
Ansvarsområden: Bland annat arbetsrätt, kollektivavtal, förhandling, lönepolitik, yrkesutbildning och FOU. Är också ordförande i Hotell-och restauranganställdas a-kassa.
Kopplar av med: Segling, gärna i Ålands och Åbolands skärgård, i en Elan 340.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.