”Bra att känna sina begränsningar”
Servitören Björn Juhlin tänker på hur han bär. Foto: Staffan Gustavsson
Nyheter belastning

”Bra att känna sina begränsningar”

Musselgrytor, tungt porslin och stora ölfat. Servitören och bartendern Björn Juhlin har en del att bära på. Men han har knep för att skona kroppen.

Publicerad 2 februari 2016

När det är mycket folk på krogen De Klomp i Linköping händer det att Björn Juhlin bär tre musselgrytor åt gången, trots att han vet att det är bäst att bara ta två. Eller fyra fulla mattallrikar, som väger ännu mer. Då känns det i handlederna.
– Annars är det ben och fötter som kan göra ont efter ett långt pass, eller ryggen dagen efter, men mer som träningsvärk, berättar Björn Juhlin som har arbetat heltid på De Klomp i fyra år.
Än så länge är det ingenting i jobbet som gett honom några allvarligare fysiska problem, men han tänker på att förebygga.
– Jag har en bekant som jobbar i branschen och som har blivit opererad i axeln flera gånger. Det gjorde mig medveten om vad som kan hända om man inte tänker efter lite. Det är nog bra att känna sina begränsningar, säger han.

Björn försöker bära och lyfta rätt, han använder varuvagn, kärra och varuhiss. Han vill arbeta smart, även när det är stressigt.
– Det kanske inte går fortare i slutändan om man tar för många tallrikar på en gång. Det är bättre att gå flera gånger.

Särskilt tungt kan det bli att ta många tallrikar på en gång när han ska duka av, och gästerna ska beställa dricka. Då kan han bli stående med tallrikarna på armen. När det är större sällskap än två ser han till att lämna tallrikarna innan han tar upp beställningar.
Det spelar förstås roll vilket porslin maten serveras på.
– Tallrikarna är ganska tunga, för att hålla värmen. Men hamburgare serverar vi på zinkbrickor med papper. Då går det att ta tio på en gång.

De Klomp har ett digert ölutbud. Ställets egna glas är lätta, men vissa ölsorter serveras i tyngre glas, som den rejäla sejdeln på en liter.
– Oftast ställer jag bara upp den på disken, eller bär bort på en bricka.
Det tyngsta jobbet i baren är att lyfta fulla glasbackar och hämta ölfat. Ölfaten tar han på kärra så långt det går.

Bardisken har bra höjd för Björn Juhlin.
– Jag är hyfsat lång och når glasen som hänger över disken. Men en del av tjejerna måste sträcka på sig, trots att vi har sänkt hyllan. Så för dem är det inte lika bra. Fast vi har glas under disken också.
Björn Juhlin trivs på sin arbetsplats. De har ofta möten i servis och kök. Det är lätt att ta upp olika frågor med närmaste chefen och vd:n.

Men det finns kanske fler tunga moment i jobbet än vad han tänker på till vardags, märker han när han visat runt.
– Stolarna i restaurangen, kom jag på också. De är tunga att ställa upp vid stängning, och då gör man en liten monoton vridning med handen.