En stadig pastagryta eller en fräsch sallad med fetaost och mynta -- bönor är en mångsidig råvara. Här får du två recept som är väl värda att pröva.
Pasta med bönor
4 portioner
- 1 gul lök
- 3 selleristjälkar
- 3 vitlöksklyftor
- 3 morötter
- 1 pkt bacon
- olivolja
- 1 1/2 dl vitt vin
- cirka 1 liter hönsbuljong
- 1 burk (400 g) borlottibönor
- 1 burk stora vita bönor
- nymalen svartpeppar
- 200 g gnocchi (ej färsk)
- 50 g färskriven parmesan
Hacka lök, selleri, vitlök och morötter. Strimla baconet och fräs i en gryta tills det tar färg. Häll på olivolja och fräs med grönsakerna cirka 5 minuter. Häll på vin, sätt på lock och låt vätskan sjuda in. Tillsätt buljong, bönor, lite salt och peppar. Koka sakta under lock i 15 – 20 minuter.
Fiska upp ungefär hälften av bönorna och grönsakerna med en hålslev och mixa till en puré. Häll tillbaka purén i grytan, tillsätt pasta och låt den koka färdigt, 10 – 14 min. Smaka av med peppar, salt och lite extra vin.
Tillsätt parmesan, rör om och servera i djupa tallrikar med extra ost vid sidan om.
Bönsallad med fetaost och mynta
Edamamebönor är en nykomling i frysdiskarna. De har fantastiskt fin färg och en härlig nötig smak. Här kommer de till sin rätt i en matig sallad.
4 portioner
- 400 g edamamebönor
- 1 burk svarta bönor à 400 g
- 1 liten rödlök
- 1 kruka färsk mynta
- 1/2 citron
- olivolja
- salt
- nymalen svartpeppar
- 1 nypa chiliflakes
- 150 g fetaost
Tina edamamebönorna om de är frusna. Skölj de svarta bönorna och låt dem rinna av. Grovhacka myntabladen.
Skala löken och skiva den tunt.
Blanda båda bönsorterna, lök och myntablad. Pressa över citronsaft (riv eventuellt över lite skal också) och ringla över olivolja. Smaksätt med lite salt, peppar och chiliflakes och blanda väl.
Smula över fetaosten och servera som lätt lunch eller som tillbehör till kött, fågel eller fisk.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.