”Bönor är en sjukt
billig proteinkälla”
Foto: Stefan Wettainen
På menyn Matprat
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Bönor är en sjukt billig proteinkälla”

De är goda, lätta att variera och proppade med nyttiga ämnen. Bönor i alla former borde uppmärksammas mer i vår matlagning, tycker Pia Hall.

Publicerad 16 mars 2012
inlinebild
För Pia Hall är bönor en bas i matlagningen, och hon hoppas att fler får upp ögonen för den näringsrika, billiga och mångsidiga råvaran. Foto: Stefan Wettainen

Det fanns en tid när allt vi hade att tillgå var vita bönor i tomatsås och bruna bönor i plastkorv.
Tack och lov har det hänt en del sedan dess. Mungbönor, black eye, limabönor, kidneybönor, bondbönor, borlottibönor, edamame, fava och så mycket mer. Numera finns det en hel uppsjö av bönsorter att välja bland i butikerna. Torkade som konser­verade.
En som är tacksam över det är Pia Hall, vegetarian sedan många år och verksam som matskribent.
– Jag är verkligen en bönälskare. Det är nästan ett måste om man är vegetarian, eftersom det är ett så enkelt sätt att få i sig protein. Jag fattar inte hur man skulle klara sig annars. Dessutom känns bönor mycket fräschare än produkter som låtsas vara kött.

Men det är inte bara vegetarianer som uppskattar bönor. Det är en ytterst mång­sidig råvara som går att använda på massor av sätt. I biffar, grytor, sallad, dipp eller soppa. Egentligen finns inga begränsningar.
Leta gärna i utländska livsmedelsbutiker, där utbudet av både torkade, konserverade och frysta bönor brukar vara betydligt ­större. Bönor är prima basmat i många ­kulturer, medan vi själva har en bit kvar.
– Många svenskar tror att det är jobbigt att tillaga bönor, men det är det inte. ­Bönorna kan ligga i blöt eller kokas medan man själv ligger på soffan och läser en bok. Om man inte köper färdigkokta på burk förstås. De funkar alldeles utmärkt, de också.
Kokar man dem själv har man dock en hel del att vinna. Både när det gäller smak och ekonomi. Det blir bra mycket billigare och faktiskt också godare. Ett tips är att blötlägga och koka en stor sats och sedan frysta in de kokta bönorna i småportioner.
– Men glöm inte att byta vattnet några gånger. Då slipper man det där problemet med gaser. Av samma anledning är det faktiskt bättre att äta bönor till lunch än sent på kvällen. Ett annat tips är att krydda upp dem ordentligt. Bönor är milda i sig och tål mycket kryddor, dessutom är kryddorna bra för matsmältningen.

Pia Hall har skrivit flera vegetariska kokböcker och försöker ständigt komma på ­annorlunda sätt att laga till just ­bönor. Några av de personliga favoritbönorna är edamame (gröna sojabönor) och ­kikärtor.
– Häromdagen gjorde jag kikärtor med smält smör och flingsalt och åt dem med tandpetare som snacks i stället för jordnötter. Det var supergott. Det gäller att hitta nya roliga vägar för att få in bönan i finrummet. Den förtjänar verkligen det.

Bönor kan dessutom göra underverk med vår hälsa. De sänker nämligen kolesterolhalten och är bra för hjärtat och blodkärlen. Som en extra bonus bidrar de till att blodsockret håller sig på en låg och jämn nivå, vilket är bra för människor i allmänhet och diabetiker i synnerhet.
En kost med mycket bönor ökar även halten av nyttiga bakterier i magen.
De flesta sorterna inne­håller förutom mycket fibrer och protein också kalcium, magnesium, folsyra, kalium, fosfor och magnesium; ämnen som vi alla behöver.
Allt detta för en spottstyver.
– Bönor är faktiskt en sjukt billig proteinkälla. De kostar nästan ingenting. Dessutom är det mättande och klimatsmart mat. Just nu önskar jag mig bara att det kom lite fler färdigrätter med bönor. Då blir bönorna ännu mer lättillgängliga och kan upptäckas av fler.
Låt oss hoppas att Pia Hall blir bönhörd. Och många med henne. För bönor ligger helt rätt i tiden.

Bra att veta om bönor

Bönor tillhör familjen ärtväxter. Det finns 17 000 sorter, varav ett 90-tal växer i Sverige.

Frukten liknar en balja, vilket har gett upphov till smeknamnet baljväxter.
Bönor har odlats i över 8 000 år och kommer ursprungligen från Asien och Central- och Sydamerika. Till Europa kom de först på 1500-talet.

De vanligaste sorterna som odlas i Sverige är bruna, vita, brytbönor, bondbönor och sockerärter. De mest använda är stora och små vita bönor, kidneybönor, bruna och svarta bönor.

Det kan vara farligt att äta torkade bönor som inte blötlagts i minst 6-10 timmar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här