Bartendern Nettan älskar Iron Maiden
– Så fort vi är lediga sticker vi iväg, säger Nettan som till vardags arbetar som bartender på Smögens Havsbad. Foto: Kent Eng
Fokus ÄLSKADE HOBBY

Bartendern Nettan älskar Iron Maiden

Musiken, scenshowerna och alla trevliga fans. Nettan Asplund tar helst ledigt så det passar med Iron Maidens spelningar.

Publicerad 23 september 2020

Hon har alltid lyssnat på hårdrock, framför allt på favoritbandet Iron Maiden. Men det var när Nettan Asplund träffade sambon Jimmie, som delade hennes kärlek till musiken, som det hela eskalerade.

– Vi började boka in Iron Maiden-konserter tillsammans. Och sedan dess har vi fortsatt. Nu planerar vi våra semestrar efter deras konsertdatum. Så fort vi är lediga sticker vi iväg, säger Nettan som till vardags arbetar som bartender på Smögens Havsbad.

Anette ”Nettan” Asplund. Foto: Kent Eng

Det är naturligtvis musiken som drar men även själva framträdandet.
– De är så jävla bra på scen. Scenshowerna är helt fantastiska. I dag är det många band som kör stora skärmar bara, men här är det handmålade bakgrunder och pyroteknik. Det är old school, jag älskar det!

Iron Maiden har tagit Jimmie och Nettan över hela jorden. Hon uppskattar att de har sett bandet 45 gånger hittills. Bara i år skulle de ha sett Iron Maiden spela i Warszawa, Lissabon, Bologna, Köpenhamn, Barcelona och Prag. Biljetterna till de inställda konserterna hänger på en anslagstavla hemma i Kungshamn.
– Vi hade flygbiljetter och allt. Det får bli nästa år, då lär det bli ännu mer.

Hon berättar att det bildats som ett kompisgäng för trogna fans.
– Vi har fått vänner från hela världen. När de spelar i någon stad så hörs vi och träffas på någon bar. Det är jätteroligt!

Nettan har flera bra Iron Maiden-minnen, men hennes bästa är från Krakow. Där, på en toalett, sprang hon in i trummisen Nicko McBrain och hans fru.
– Jag blev så starstruck att jag inte ens fick upp telefonen. Det var helt fantastiskt. De är ju som gudar, fast de är människor.

De kommer alltid att vara fantastiska

Men inget varar för evigt. Genomsnittsåldern i Iron Maiden närmar sig svensk pensionsålder. På frågan vad som händer när bandet bestämmer sig för att lägga av svarar Nettan:
– När Iron Maiden går i graven kommer man ju ändå att lyssna på skivorna. De kommer alltid att vara fantastiska. Vi håller ögonen öppna efter nya band. Vi kommer att hitta något nytt.