Ur artikelarkivet arbetsrätt Arbetsrättsexperten
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Arbetsplats utan avtal?

Avtalslöst kan vara en dålig affär för dig. Arbetsgivaren kanske tillämpar samma regler som i ett kollektivavtal, men han eller hon kan när som helst sluta med det.

Publicerad 17 november 2010

Som du säkert har märkt brukar jag be dig att kontrollera vad som står i ditt kollektivavtal när jag går igenom arbetsrättens olika regler. Det beror på att det är en lång tradition i Sverige att parterna branschanpassar de lagar och regler som finns genom ett kollektivavtal.  
I de flesta fall gäller kollektivavtalet alla som arbetar inom avtalsområdet, det vill säga både medlemmar och oorganiserade. Den som står utanför facket åker alltså snålskjuts på dem som betalar fackavgiften – men får i gengäld ingen hjälp när det blir problem.
Många tror nog att de har rätt till lönehöjning, pensioner, försäkringar och så vidare oavsett om det finns avtal eller ej. Men så är det inte. Jag går här igenom några exempel.

Lön.Vi har ingen lagstadgad minimilön i Sverige som i andra länder. En del företag utan avtal brukar betala löner »enligt kollektivavtalet«, men det är inte säkert att du får den lön du egentligen ska ha. Samma sak med löneförhöjning. Utan avtal är du beroende av arbetsgivarens goda vilja. Det kan leda till att arbetsgivaren får favoritanställda som han eller hon ger extra mycket till. Andra kanske inte ens får den garanti­summa som ofta finns i avtalets lönetabeller.

Övertid. Ingen garanti här heller. Du kanske kan gå till domstol och förklara att du enligt branschens regler borde fått övertid, att det skulle strida mot god sed att du inte får det. Men det är mycket osäkert och förlorar du får du dessutom betala höga rättegångskostnader. Så utan kollektivavtal riskerar du att arbeta över gratis.

Uppsägningstid. Utan kollektivavtal gäller lagen om anställningsskydd (LAS). Där beräknas uppsägningstid enbart på anställningstid. Men i kollektivavtal brukar uppsägningstiden grundas både på ålder och anställningstid och vara längre än i LAS. Då får du alltså längre tid på dig att hitta ett nytt jobb, innan du blir arbetslös. Bra, framför allt för dig som är äldre.

Semester. De flesta kollektivavtal ger de anställda en högre semesterlön än semesterlagens 12 procent.
Pensioner och försäkringar. Du är garanterad mycket bättre pension utöver den statliga pensionen och bättre försäkringsskydd med kollektivavtal. Här kan du tjäna tusentals kronor per år. Och om arbetsgivaren struntat i att betala premien är du garanterad ersättning ändå. Den säkerheten finns inte alltid utan kollektivavtal.

Du kanske har ett anställnings­avtal där det står att arbetsgivaren följer reglerna i ett visst kollektivavtal. Det är en bindande överenskommelse och ska följas. Men kolla då att ­premierna för pensionen verkligen betalas och att alla försäkringar tecknats. För att slippa göra den kontrollen, är det kanske bättre att ha ett riktigt kollektivavtal i alla fall.
Kontakta ditt fack som begär en förhandling. Vägrar arbetsgivaren teckna avtal, kan du och dina arbetskamrater bli uttagna i konflikt (exempelvis strejk). Ofta får ni stöd av andra fackförbund som förklarar arbetsplatsen i blockad, det vill säga företaget får inga transporter av varor och liknande förrän avtalet är påskrivet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här