Allt lättare hitta bra ekoviner
Allt fler vingårdar satsar på ekologisk odling. Foto: Mostphotos
På menyn dryck

Allt lättare hitta bra ekoviner

Vem vill bjuda på rester av ­bekämpningsmedel? Vi köper ekologiska viner som aldrig förr och utbudet blir allt bredare.

Publicerad 28 april 2017
2015 Les Lauzeraies Tavel, Frankrike, 2724, 115 kr, 750 ml. Bra buffévin, smakar mycket. Skogshallon, mynta och nyklippt gräs.

Ekotrenden har dragit in över Sverige, Systembolaget säljer ekologiska viner som aldrig förr och medvetenheten hos kunderna är stor. Det senaste decenniet har försäljningen av ekologiskt mångdubblats. Men vad innebär egentligen ekologiskt vin?

2016 Las Mulas Gewürz­traminer, Chile, 6021, 89 kr. Mingelvin med honungskaramell, mango, inlagda päron. Perfekt till asiatiska kryddningar.

När det gäller vinproduktion gör det konventionella jordbruket stor påverkan på naturen, odling av druvor är en miljöbov. Vindruvor är världens mest odlade frukt, men också den som kräver mest bekämpningsmedel och är mest besprutad. De kemiska bekämpningsmedlen tränger in i rankan och verkar inifrån. Därför finns de kvar både i druvan och i det färdiga vinet.

2015 Boira’ San­giovese, Italien, 32431, 95 kr, 750 ml. Bunkra några flaskor, perfekt till lamm i vår. Bigarråer, körvel, kola och läder i fin balans.

När man odlar ekologiskt används inte kemiska bekämpningsmedel, vilket är bra för natur, biologisk mångfald och människorna som arbetar på odlingarna. Fördelarna med ekologiskt är många, det smakar gott och gör gott för själ och hjärta.

Utbudet av ekologiska viner har ökat, numera finns bredd i sortimentet, från enkla viner till dyra buteljer. Värt att nämna är att många av de bästa vinerna görs enligt ekologiska eller biodynamiska principer, men producenterna väljer att inte certifiera produktionen. För många är det en självklarhet att arbeta så nära naturen som möjligt, det är enda vägen till riktigt hög kvalitet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här