Vem vill bjuda på rester av bekämpningsmedel? Vi köper ekologiska viner som aldrig förr och utbudet blir allt bredare.

Ekotrenden har dragit in över Sverige, Systembolaget säljer ekologiska viner som aldrig förr och medvetenheten hos kunderna är stor. Det senaste decenniet har försäljningen av ekologiskt mångdubblats. Men vad innebär egentligen ekologiskt vin?

När det gäller vinproduktion gör det konventionella jordbruket stor påverkan på naturen, odling av druvor är en miljöbov. Vindruvor är världens mest odlade frukt, men också den som kräver mest bekämpningsmedel och är mest besprutad. De kemiska bekämpningsmedlen tränger in i rankan och verkar inifrån. Därför finns de kvar både i druvan och i det färdiga vinet.

När man odlar ekologiskt används inte kemiska bekämpningsmedel, vilket är bra för natur, biologisk mångfald och människorna som arbetar på odlingarna. Fördelarna med ekologiskt är många, det smakar gott och gör gott för själ och hjärta.
Utbudet av ekologiska viner har ökat, numera finns bredd i sortimentet, från enkla viner till dyra buteljer. Värt att nämna är att många av de bästa vinerna görs enligt ekologiska eller biodynamiska principer, men producenterna väljer att inte certifiera produktionen. För många är det en självklarhet att arbeta så nära naturen som möjligt, det är enda vägen till riktigt hög kvalitet.