Alicia älskar kaffe
Alicia Rossi har en del hängivna kaffegäster som kan betala nästan 100 kronor koppen för exklusivt kaffe. Foto: Öyvind Lund
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Alicia älskar kaffe

Baristan och HRF:aren Alicia Rossi är en kaffetönt och stolt över det. För henne kretsar det mesta kring kaffe, trots att hon för ett par år sedan inte drack det alls.

Publicerad 11 april 2012

Det började mest som en slump, men utvecklade sig till en riktig kärlekshistoria.  
– Jag älskar verkligen att arbeta med kaffe. Det är en så komplex och social dryck som alla har en relation till, säger Alicia Rossi och får ta i lite för att överrösta brölet från kaffe­maskinen.
Hennes arbetsplats, kafé Rosteriet i Karlstad, är nästan helt fullsatt och det ­klirrar trivsamt av koppar. Att hitta hit är inte svårt. Det är bara att följa doften av nymalet kaffe som ligger över centrala Karlstad.
– Doften gör att folk blir sugna på kaffe. Förut fanns det inget kafé här, och alla undrade varför, säger Alicia.

Doften kommer dock inte från Alicias kaffemaskiner, utan från Löfbergs Lilas stora rosteri som ligger i huset och som har gett namn åt kaféet. Alicia har varit med sedan starten i augusti 2011 och har titeln kaféansvarig. Det innebär allt från planering och ekonomi till schemaläggning, och så klart en hel del kaffe.
– Jag gillar alltihop, men det jag brinner för är ju kaffet.
Trots sina 26 år har Alicia hunnit skaffa sig en rejäl meritlista som barista. Men det var, som vanligt, inte tanken från början.  
– Efter studenten behövde jag ett jobb och det råkade bli ett som barista på ­Arlanda flygplats. Så jag packade och flyttade till min syster som bodde i Stockholm.
Planen var klar: Alicia skulle arbeta som barista i sex år, så att hon kom upp i avtalets högre löneklass.
– Sen skulle jag göra något annat, men så blev det alltså inte, konstaterar hon.

En anledning till det är tävlandet, tror hon. Redan efter några månader på SSP Arlanda ställde Alicia upp i företagets interna baristatävling, och efter det har det blivit en lång rad tävlingar. Den senaste var kvalet till årets Barista-SM.
– Jag gillar att tävla, och så lär jag mig mycket på att träna inför tävlingarna.
Att vidareutvecklas är viktigt för Alicia. På kvällarna pluggar hon högskolekurser. Just nu är det spanska och mandarin, och ­tidigare har hon läst både makro- och mikro­ekonomi på kvällstid.
– Jag vill passa på att plugga när jag kan. Jag vill inte stå stilla, utan fortsätta utvecklas. Dessutom blir jag så inspirerad när jag träffar mina gamla klasskompisar från naturprogrammet. De flesta av dem pluggar vidare på universitet.
 
Studierna handlar dels om att vara attraktiv på arbetsmarknaden, säger Alicia, men också att få mer självförtroende.
– Jag vill kunna göra min röst hörd utan att få höra »Vad vet du? Du har ju bara jobbat på kafé«. Jag gör mig själv en tjänst.
Hon har även lärt sig mycket genom sitt fackmedlemskap, ­säger hon. Kunskaperna kommer väl till pass i dag när hon jobbar som arbetsledare.
– Det är skönt att kunna reglerna och veta vad som gäller. Jag tror att det gör mig till en bättre chef.  
Någon gång kan hon tänka sig att ha ett eget ställe, men det kan gott dröja.   
– Jag trivs alldeles för bra med att ha en fast inkomst och en arbetsgivare. Det här är mitt drömjobb! Jag älskar att jobba på ett ställe där kaffet får lov att stå i fokus, säger Alicia och pekar mot menytavlan.
Kaffeutbudet är stort, och priset varierar kraftigt. För den som vill finns kaffe för 69 och 99 kronor koppen. Alicia säger att det inte alls är ovanligt att folk beställer Honduras­kaffet för hundringen.
– Många blir nyfikna just för att det kostar. Vi gör det också till en liten ceremoni, berättar om kaffet och framställningen.
Det märks att hon gillar det – att prata om kaffe, om hur många aromer duktiga näsor kan fånga och hur olika bryggtekniker påverkar smaken.
– Ja, jag är nog en riktig kaffetönt, men jag är stolt över det!

Det är svårt att tro att Alicia fram till ett par år sedan faktiskt inte drack kaffe alls.
– Jag gillade det inte, helt enkelt. För ett par år sedan hade jag en riktigt bra kaffeupplevelse som ändrade det. Jag hade nog bara druckit mindre bra kaffe dittills.
En del av hennes tjänst går också ut på att lära folk att göra bättre kaffe. Ibland undervisar hon i baristakunskap och håller kaffeprovningar åt Löfbergs Lila. Alicia kan titulera sig Master barista, och kan tänka sig att fördjupa sig ännu mer. Fast allra högst i kurs skulle en vinst i Barista-SM stå.
– Eller, ännu bättre vore det att bli World Champion så klart!

Alicia Rossi Santillan

Ålder: 26 år.
Jobbar: Som barista och kafé­ansvarig på Rosteriet i Karlstad.
Familj: Sambo, föräldrar och fem syskon. Nästan alla är baristor eller jobbar som kockar.  
Fritidsintressen: »Det blir mest kaffe även hemma, jag lever med mitt jobb. Men jag gillar att laga mat också«.
Favoritkaffe: »En liten latte med en extra shot, som jag gör själv. Jag är väldigt kräsen och petig när det ­kommer till min egna latte.«

Fem kaffetips från Alicia

Skaffa en kaffekvarn. Nymalet kaffe är alltid bättre än färdigmalet.
Om du använder bryggare, se till att allt kaffe får kontakt med vattnet.
Spara inte färdigt kaffe i bryggkannan, det blir snabbt bittert.Ta en stor kopp och drick direkt eller fyll en termos.  
Överdosera inte kaffet, då blir det beskt. Om du gillar starkt kaffe är det bättre att byta till ett mer mörkrostat.
Våga testa nya sorter. Det kanske finns någon du tycker mycket bättre om!   
 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.