Nyheter konjunktur

Rekordsommar för restaurangerna

Den varma sommaren verkar ha lockat till uteätande. I juni ökade restaurangernas försäljning med 5,1 procent jämfört med samma månad förra året. På vägkrogar och andra trafiknära restauranger steg den med hela 16,3 procent.

Publicerad 11 augusti 2016
Rekordsommar för restaurangerna
Landets vägkrogar har gått riktigt bra i sommar, visar Restaurangindex. Foto: Mostphotos

Sommarmånaderna betyder vanligtvis mer att göra för många av landets restauranger. I år var inget undantag, visar Restaurangindex för juni. Under månaden ökade restaurangernas omsättning med drygt 5 procent jämfört med samma period 2015.

Mest steg försäljningen för de trafiknära restaurangerna, till exempel vägkrogar samt matställen på flygplatser och tågstationer. Där ökade försäljningen med hela 16,3 procent i juni. Även vanliga restauranger, kaféer och snabbmatsställen gick bra under månaden.

De enda restaurangtyper som backade var personalmatsalar och hotellrestauranger. Där sjönk försäljningen med drygt 10 procent.

Junistatistiken följer i stort utvecklingen för det första halvåret i år. Även där hamnar de trafiknära restaurangerna i topp med en försäljningsökning på 13,6 procent. På andra plats kommer nöjeskrogar, barer och pubar. Där steg försäljningen med 9 procent under årets första sex månader.

Sammantaget omsatte landets restauranger nästan 60 miljarder kronor under perioden. Det är en ökning med drygt 6 procent jämfört med 2015.