Lättare att anställa tidsbegränsat och färre skyldigheter för arbetsgivarna. Det är innebörden i regeringens förslag till ändringar i lagen om anställningsskydd, Las. Redan den 1 juli kan förändringarna träda i kraft.
Regeringen vill bland annat att det ska bli möjligt för arbetsgivare att ha visstidsanställda i två år under en femårsperiod, utan att ge dem en tillsvidareanställning. I dag är maxgränsen 14 månader.
Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia tycker att förslaget är oroväckande.
– Det är fullständigt oacceptabelt att regeringen gör så att det ska bli ännu lättare för arbetsgivarna att bara erbjuda tillfällig anställning under så lång tid som två år. Färre kommer att få fast anställning, säger hon.
I förslaget finns även en rad förenklingar för arbetsgivare. Till exempel ska arbetsgivaren inte längre vara skyldig att informera föräldralediga som har tidsbegränsade anställningar när ett fast jobb blir ledigt.
Dessutom vill regeringen ändra regeln som tvingar arbetsgivare att informera tillfälligt anställda minst en månad i förväg ifall deras anställning inte förlängs. Enligt förslaget ska den regeln bara gälla för personal som varit anställda hos samma arbetsgivare minst tolv månader under de senaste två åren.
En del av ändringarna föreslås träda i kraft redan den 1 juli i år. Förslag ligger nu hos Lagrådet som ska ta ställning senare i vår.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.